Španělům pořádně zajiskřilo ve věži

Elche (Španělsko) - Nešťastným Španělům v Elche se letošní tradiční slavnost s rachejtlemi nevyvedla. Nešťastnou náhodou tu byl totiž během jediného momentu odpálen celý ohňostroj. Pytle s pyrotechnikou byly uskladněné ve věži kostela. Tam je zažehla rachejtle, která přilétla odjinud. Tři technici skončili v nemocnici s těžkými popáleninami, dalších 28 přihlížejících bylo lehce zraněno.

Španělský ohňostroj spustil dřív, než měl (zdroj: ČT24)

Podle radnice byl ohňostroj připraven k odpálení ve zvonici kostela a přikryt ochranným obalem. Podle původního plánu měl o půlnoci vystřelovat rachejtle 300 metrů do výšky, a ty pak měly explodovat. Všechno ale dopadlo jinak. Starostka města Mercedes Alonsová sklidila za kuriózní incident posměch shromážděného davu.

Tradiční lidový „souboj petard“ se ve východošpanělském Elche koná každoročně během takzvané Nit de l'Alba (noci úsvitu). Házení petard a ohňostrojů se zpravidla uskutečňuje v oblasti vymezené radnicí a účastníci mají speciální oděvy a čepice. Zranění při této kratochvíli bývají poměrně častým jevem.