Seznamte se s biobankomatem – na střeše mu roste tráva

São Paulo – Snaha o šetrný přístup k přírodě dorazila i mezi výrobce bankomatů. Brazilská společnost představila energeticky šetrnou bankomatovou kabinu zhotovenou z polymerových materiálů, které se nevyrábí z ropy. S chlazením pomáhá i tráva a rostliny vyrůstající na její střeše.

Kromě peněz, které vydávají, není na současných bankomatech mnoho zeleného. V téhle brazilské firmě se to ale snaží změnit. „Hlavním cílem, kterého chceme dosáhnout, jsou nižší energetické nároky a použití obnovitelných nebo recyklovatelných materiálů,“ vysvětluje Jorge Braescher, prezident Edra Equipamentos.

Kousek od São Paula se tak sestavují celé bankomatové kabiny se solárními panely na střeše, automaticky vypínaným osvětlením a ani ne polovičními nároky na chlazení elektroniky. I když je ekologický bankomat asi o třetinu dražší, podle výrobce převáží vyšší pořizovací cenu dlouhodobé provozní úspory.

„Na veletrhu se u našeho stánku zastavilo několik zájemců a řada brazilských i zahraničních společností se chce podílet na vývoji. Bylo zajímavé také vidět jejich překvapení, když takhle novátorskou věc viděli na veletrhu v Brazíli,“ chlubí se Braescher.

S prodejem chce firma začít do konce roku. V současné době čeká, zda zájem potvrdí i některé americké nebo evropské banky, kterým se koncept údajně líbí.

Brazilský ekologický bankomat (zdroj: ČT24)