Šperk na kolech. Cadillac slaví výročí

Detroit/Praha - Cadillac, nejlépe růžový, je jedním ze symbolů svobodomyslného životního stylu i prosperity Spojených států. Firmu, která proslula výrobou luxusních vozů vybavených nejmodernější technikou, založil 22. srpna 1902 mechanik Henry Martin Leland v Detroitu, jméno jí ale nevetknul. Jedny z nejslavnějších vozů světa tak brázdí silnice s názvem po zakladateli Detroitu, francouzském generálovi Antoinu de la Mothe Cadillakovi.

První automobil značky Cadillac měl s typickým rukopisem těchto vozů společné jen málo. „Byl v podstatě kočár opatřený jednoválcovým motorem o výkonu deseti koní,“ podotýká Jiří Rychnovský z Cadillac clubu ČR. Změna přišla v roce 1905, kdy sjel z výrobního pásu první model se čtyřválcovým motorem. Cadillac si tak získal první technologické prvenství – a další měla následovat.

Továrna se krátce po svém založení, v roce 1909, stala součástí koncernu General Motors, v jehož rámci se soustředila na vozy nejvyšší třídy a vždy stála v popředí technologického pokroku. Už v roce 1912 měly cadillaky elektrické světlomety, jako první začaly používat elektrický startér namísto startovací kliky.

Od 50. let přišla firma s posilovači řízení, klimatizací a v 70. letech zase s bezpečnostními prvky jako pásy nebo airbagy. Jako první začaly cadillaky používat také vodou chlazené motory, do sériového osobního vozu rovněž poprvé nasadily šestnáctiválcový motor.

Eldorado – křídla kam až oko dohlédne

Padesátá, šedesátá a sedmdesátá léta byla také v historii automobilky stěžejním obdobím, kdy vznikly dnes kultovní modely Eldorado nebo Devil. „Design byl inspirován leteckou technikou, na auta přibyla velká křídla a vše vyvrcholilo známým růžovým cadillakem Eldorádo z roku 1959, který má křídla vůbec největší,“ doplnil Rychnovský.

V posledních desetiletích má však automobilka hodně starostí, aby obstála ve stále se zvyšující konkurenci asijských a evropských aut. Nedávná studie firmy J. D. Power and Associates umístila cadillaky na čtvrté místo v žebříčku nejkvalitnějších vozů na americkém trhu. Předstihly je značky Lexus, Jaguar a Porsche.

Studio ČT24 o výročí cadillaku (zdroj: ČT24)