Angry Kremlins: Zastřelte si Pussy Riot Putinem nebo Kirillem

Tallinn - Angry Kremlins je nová verze jedné z nejpopulárnějších elektronických her Angry Birds. Objevila se nedávno na internetu jako protest proti odsouzení tří ruských punkových zpěvaček skupiny Pussy Riot. Hráči ve hře střílejí na rebelky podobající se Pussy Riot projektily, jež mají podobu hlav Putina a Kirilla. „Hlavním cílem není si zahrát, ale upoutat pozornost,“ tvrdí autor s tím, že tuto hru i všechny další uveřejněné na jeho internetových stránkách vyrobil z vlastních prostředků. „Nikdo mě o tu hru nežádal a ani mi nikdo nic v souvislosti s ní nezaplatil,“ dodává.

Autor hry, jímž je estonský kreslíř Magnus Vulp, prý chce tímto způsobem upozornit na osud tří mladých žen. Pussy Riot se ve své písni vyjádřily kriticky vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i proti výzvámu hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla. Ten před prezidentskými volbami nabádal věřící, aby hlasovali pro Putina. Punkerky dostaly dva roky vězení.

Magnus Vulp

„Nápad na hru Angry Kremlins se zrodil zcela přirozeně při zprávách z Ruska o nespravedlivém procesu, o potlačování svobody slova a o politické krizi kolem Pussy Riot.“

Vulp umístil hru na internet v úterý a od té doby si ji stáhlo už asi 50 tisíc lidí, hlavně v Rusku a ve třech pobaltských zemích. Bývalé sovětské republiky Estonsko, Litva a Lotyšsko mají s Moskvou napjaté vztahy.