Norové po 100 letech otevřeli záhadný balíček

Otta (Norsko) - Celé století čekali Norové na to, aby mohli rozbalit záhadný balíček z roku 1912. Vytvořil ho tehdejší starosta vesnice Otta se vzkazem, že má být otevřen o sto let později. Slavnostní chvíle nastala, přihlížela jí i norská princezna Astrid.

Okamžik, který měl splnit velká očekávání. Se staletým pokladem se zacházelo doslova v rukavičkách. Když došlo na samotné rozbalování – uvnitř balíčku byl další balíček a v něm snůška starých dopisů a novin. „Můžou to být dokumenty, které vypráví příběhy a ukazují vztahy, o kterých jsme nikdy neměli ponětí,“ řekl kurátor Kjell Voldheim, Gudbrandsdalsmusea.

Pro některé možná zklamání. Obyvatelé vesničky Otta si slibovali mnohé. Například, že se v balíku bude skrývat diamantové srdce oceánu známé z Titanicu. Právě v roce 1912, kdy balíček vznikl, se slavná loď potopila. Jiní tipovali dokumenty s akciemi. I přesto brali výsledné překvapení s humorem. „Balíček naše finanční problémy nevyřeší. Ale zbohatla naše historie,“ uvedl starosta Dag Erik Pryhn.

Tajemný poklad dokázal přežít dvě světové války a teď se vrátí tam, kde byl po většinu času schovaný, tedy do místního muzea. Jen s tím rozdílem, že od teď už zůstane na očích veřejnosti.

Na rozbalení došlo přesně po sto letech (zdroj: ČT24)