Tajemný kouzelníkův hrad a třešnička pod dortem

Hrad Buchlov se schovává v lesích na jednom ze strategických vrcholů Chřibů. Kdysi měl chránit východní hranici zemí Koruny české před vpády z Uher. Dnes se vypíná z hlubokých lesů jako sídlo tajemného kouzelníka. Než se k hradu vyšplháte, musíte vystoupat do strmého kopce plného zatáček. A to je možná i důvod, proč si Chřiby oblíbili motorkáři, kteří sem vyráží už s prvními paprsky jarního slunce a vydrží až do chvíle, než zima definitivně vezme dech posledním záchvěvům babího léta. Jako třešničku na dortu, nebo v tomto případě spíš pod dortem, si pak můžete dát ještě zámek Buchlovice, postavený ve stylu lehkých italských vil.

Ačkoliv se přesně neví, kdy byl hrad Buchlov založen, jedno mu nelze upřít. Jeho stavitelé mu vybrali vskutku majestátní místo. Vynořuje se z lesů a shlíží do hlubokého údolí Slovácka. Z jeho věží se nabízí nádherný rozhled do kraje. Blížící se nepřítel by byl spatřen na obrovské vzdálenosti. Mohutné zdi ale neměly bránit jen napadení českých zemí, hradní stráž dohlížela také na bezpečnost obchodní stesky, která se již od dávných dob přes Chřiby vinula.

Hrad láká na sbírku kuriozit

V útrobách Buchlova se neskrývají jen prázdné sály, velkým lákadlem je tamní sbírka kuriozit. Berchtoldové, poslední majitelé hradu, kteří jej v roce 1800 zdědili a zachránili před pomalou proměnou v ruinu, z něj udělali muzeum. Už v první polovině 19. století tak hrad zpřístupnili veřejnosti. A aby přitáhli lidi, nakoupili pro muzeum množství exponátů, z nichž některé vyhlížejí právě jako z říše onoho kouzelníka, kterého jsme zmiňovali v úvodu. K vidění je tu například embryo naložené v lihu nebo malé siamské prasátko, hříčka přírody, která má víc uší, než by měla mít.

Hrad ovšem neláká jen exponáty, ale i historickými fakty. Až hrůzu nahání rodinná tragédie rodu Berchtoldů. Týká se Mořice Berchtolda, strýce zakladatele buchlovského muzea. Mořic zemřel v roce 1799 v Brně, kde propukla rozsáhlá epidemie. V tomtéž městě byl také pohřben. Jaké ale bylo překvapení lidí, kteří po čase hrobku otevřeli? Nešťastného Mořice tam našli s okousanými pažemi a vytrhanými vlasy. Je zřejmé, že jeho smrt byla jen zdánlivá. Nešťastník se v hrobce probral, neměl ale šanci na záchranu.

V podhradí vyrostl malebný zámek

Zatímco se zdá, jako by byl Buchlov na vrcholu kopce zcela osamocen, dole v údolí to žije. Pod Chřiby vyrostlo městečko Buchlovice a právě v jeho srdci nechal někdejší majitel Buchlova Jan Dětřich Petřvaldský kolem roku 1700 vystavět zámek Buchlovice. Jako galantní dar jej chtěl věnovat svojí manželce Anežce Eleonoře z italského rodu Collona. A právě proto se inspiroval v Itálii. Výsledkem je jeden z nejčistších příkladů italské barokní vily v regionu střední Evropy. Zámek má dnes dvě křídla, ovšem jen jedno sloužilo k obývání. V druhém k nerozeznání podobném bývaly konírny, až později je majitelé nechali přebudovat na pokoje pro hosty.

Nejvýznamnější ovšem pro zámek byl až počátek 20. století. Bez nadsázky lze říci, že se ve zdech zámku tehdy tvořily dějiny. Stál ze tím hrabě Leopold Berchtold, který působil jako diplomat v rakousko-uherských službách. V roce 1908 se na zámku konala pod jeho záštitou schůzka rakousko-uherského ministra zahraničních věcí s jeho ruským protějškem, která vedla k politickému rozdělení sfér vlivu na Balkáně a následné anexi Bosny a Hercegoviny rakouskou armádou.

Zdaleka přitom nešlo o jedinou významnou návštěvu na buchlovickém zámku. Poté, co se stal hrabě Berchtold v roce 1912 rakouským ministrem zahraničí, zval do Buchlovic jako do svého reprezentačního sídla přední politiky své doby, a tak lze říci, že se zde osnovaly osudy celé Evropy.

Zámek a park – nádherná kulisa pro svatbu

K buchlovskému zámku nerozlučně patří barokní zahrada a rozsáhlý anglický park plný vzácných dřevin a prastarých stromů. V parku můžete naslouchat křiku pávů i obdivovat jejich pestrobarevné peří. Nádhernou kulisou jsou pak park a zahrada pro svatební obřady. Své ano si můžete říct přímo mezi staletými stromy, ale vsadit můžete také na hudební salon buchlovického zámku. Tak či tak vám park poslouží jako úchvatná kulisa pro svatební fotografie.