Lenin patří na smetiště, ne na bránu gdaňské loděnice

Gdaňsk – Bránu gdaňské loděnice, místo zrodu legendární Solidarity, už nezdobí jméno jejího někdejšího patrona Vladimira Iljiče Lenina. Dnes ho odtamtud odpilovali odboráři ze Solidarity, kteří se nedokázali smířit s tím, že Lenin letos na jaře z iniciativy gdaňské radnice nad vchod loděnice vrátil. „Je vidět, že Lenin není věčný a doufám, že se sem už nikdy nevrátí,“ komentoval akci šéf Solidarity Piotr Duda. Zatímco Polákům vadí Leninovo jméno v lotyšské Rize, navrhl ministr vnitra odstranit památník sovětským osvoboditelům, a to se zase nelíbí místním Rusům.

Vrátit původní vzhled ze srpna 1980 bráně legendární loděnice rozhodla gdaňská radnice letos v květnu. Dosavadní název „Gdaňská loděnice a. s.“ na bráně tehdy vystřídal nápis „Leninova gdaňská loděnice“ a znovu se tam objevil i socialistický řád práce. Místní organizace Solidarity a trojice poslanců národně-konzervativního Práva a spravedlnosti se obrátily na prokuraturu kvůli podezření, že může jít o případ šíření komunistické ideologie. Prokuratura to ale vyšetřovat odmítla s tím, že brána jako taková je svědkem historie.

Šéf Solidarity Piotr Duda:

„Cítíme úlevu, protože to místo vytvořili lidé, a ne (bolševický vůdce) Lenin a gdaňský primátor Pawel Adamowicz. … Před slavnostmi se uklízí… místo Lenina je na smetišti dějin.“

Na 31. srpna připadá výročí podpisu dohody mezi komunistickou vládou a stávkujícími dělníky, podle které bylo v podnicích povoleno zakládat nezávislé odbory. 

V Gdaňsku nechtějí Lenina, v Rize zase Rusové bojují za památník rudoarmějcům

Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks navrhl odstranit památník sovětským osvoboditelům v hlavním městě Rize. Návrh ihned vyvolal řadu negativních reakcí, zejména mezi početnou ruskou menšinou v Lotyšsku. Monument Osvobození byl v Rize postaven po druhé světové válce na památku rudoarmějců bojujících proti nacismu v Lotyšsku. Každoročně se u něho 9. května slaví vítězství nad nacismem, které lotyšští politici většinou bojkotují, napsal internetový server Rossijskaja Gazeta rg.ru. 

Starosta Rigy ruského původu Nils Ušakovs označil Pabriksův návrh za hloupost vesmírných rozměrů. V lotyšské Ruské obci zastávají názor, že ministr obrany přestřelil. „Bude to nejspíš pokus o sebeprezentaci. Možná, že ministr obrany aspiruje na sjednotitele všech protiruských sil a chce kandidovat na starostu Rigy,“ poznamenal Igor Batolin z Ruské obce. 

Pabriks se proti kritice brání tvrzením, že netrvá na zbourání památníku. Vystudovaný historik vysvětlil, že památníky mohou být i politickými symboly jako v tomto případě. Podle něj skulptura nepředstavuje dnešní Lotyšsko. „Myslím, že by Lotyši měli chodit k soše Svobody,“ řekl.