Vydražili hotel, který hostil Lenina, Rockefellera, Obamu, Masaryka a Michaela Jacksona

Moskva - Známý moskevský hotel Metropol dnes prodali v aukci za 8,874 miliardy rublů (5,5 miliardy Kč). Novým majitelem hotelu, ve kterém pobývalo mnoho významných osobností z politického i kulturního života, včetně například Vladimíra Iljiče Lenina, amerického prezidenta Baracka Obamy nebo amerického miliardáře Davida Rockefellera, se stal ruský hotelový řetězec Azimut, který měl hotel pronajatý od města.

Nejstarší hotel v Moskvě je tak po 94 letech opět v soukromých rukou. Jeho prodej je součástí privatizačního plánu vedení Moskvy. Vítězná cena byla o zhruba 100 milionů korun vyšší než vyvolávací, která začínala na 8,7 miliardy rublů.

Hotel byl postaven ve stylu secese, otevřený byl v roce 1901 a je největším dosud stojícím hotelem v Moskvě postaveným ještě před socialistickou revolucí v roce 1917. Má 362 pokojů, 72 apartmánů a dvě restaurace. Na hotel vzpomínal i první československý prezident T. G. Masaryk v knize Karla Čapka „Hovory s TGM“. V roce 1917, kdy na ulicích zuřila bolševická revoluce, Masaryk proklouznul neústupnému portýrovi do dveří Metropolu a přečkal v něm do doby, dokud se situace neuklidnila.

Vítěz aukce však podle města nezíská sbírku starožitného nábytku a obrazy, které by měly být umístěny v muzeu. Právě zařízení je jedním z důvodů, které hosty přitahují. Například amerického zpěváka Michaela Jacksona prý při jeho pobytu v hotelu v roce 1993 natolik zaujala lampa s postavou medvěda, že se ji pokoušel neúspěšně koupit.

„Jsem rád, že jsme aukci vyhráli. Budeme se snažit, aby zůstal nejlepší v Moskvě,“ říká ředitel hotelu Metropol Jevgenij Ustěnko. Do hotelu, který stojí naproti Bolšoj Těatru, kousek od Rudého náměstí a je kronikou ruských dějin, ale bude potřeba také hodně investovat. Má sice bohatou historii a opulentní vybavení, některé pokoje ale podle návštěvníků potřebují pořádně provětrat.

Známý moskevský hotel Metropol je opět v soukromých rukou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod