Afghánci se učí vařit pivo… v italských horách

Cittareale – Nejvýše položený pivovar v Itálii se jmenuje Alta Quota (v překladu „ve velké výšce“) a funguje jako začleňovací středisko pro uprchlíky z Afghánistánu. Ve výšce 1 600 metrů nad mořem se začali učit řemeslu vaření piva, aby se osamostatnili. A to i přesto, že sami Afghánci pivo z náboženských důvodů nepijí.

Mikropivovar Alta Quota odstartoval před rokem a půl jako experiment, který měl spojit žadatele o azyl a naučit je řemeslu. Nejdřív fungoval na 40 metrech čtverečních, kde nebylo ani dost elektřiny, aby pivo mohlo v ideálních podmínkách kvasit.

Z experimentu se ale postupem času stal úspěšný podnik, který nyní vyrábí celkem šest druhů zlatavého moku a pracuje v něm sedm zaměstnanců. Známý už je po celé Itálii – do obchodů a restaurací ve 44 městech už dodal přes 200 tisíc lahví místního piva.


Zvětšit mapu

Jedním z pracovníků je i afghánský uprchlík Azhar Khan, který se v malém lyžařském středisku v Itálii naučil, jak vařit pivo, přestože ho kvůli náboženství sám nepije. V pivovaru absolvoval osmiměsíční zaučovací program. „Předtím jsem byl jen žadatel o azyl, ale v Římě nás bylo příliš, tak mě přesunuli sem. Teď jsem volný. Pracuju, mám plat, najal jsem si byt. Cítím se jako místní občan,“ říká.

Pivovar vyrábí nejen tradiční ležák, ale také různé neobvyklé druhy piva – například ovoněné místními kaštany nebo chilli. „Pomáhá to celé ekonomice. Cittareale je horská vesnička, kde žije jenom několik lidí. Od té doby, co jsme založili pivovar, začali sem lidé přijíždět a znovu se otevřeli malé hospůdky, rozjel se tu turismus,“ popisuje zakladatel pivovaru Claudio Lorenzini. Navíc prý pivovar zachránil třeba tamní poštu nebo školu – díky tomu, že z vesnice přestali odcházet její obyvatelé.

Pivo pomáhá integraci afghánských uprchlíků (zdroj: ČT24)