Indičtí piloti si tučného spropitného neužili

Dillí - Sto tisíc rupií (asi 35 000 korun) dal čínský ministr obrany Liang Kuang-lie jako spropitné dvěma indickým vojenským pilotům za to, jak zvládli let za nepříznivých povětrnostních podmínek. Piloti, kteří ho během jeho čtyřdenní návštěvy Indie přepravili z Bombaje do Dillí, ale peníze neprobendili: museli dar předat indickým úřadům.

Let se uskutečnil v pondělí večer za bouřky způsobené monzunem. „Čínský ministr obrany byl spokojen s tím, jak piloti IAF (indického letectva) zvládli let a dopravili ho bez potíží až do indické metropole,“ napsal indický list Hindu.

Indičtí představitelé při cestách těmito letadly na zahraniční návštěvy mají ve zvyku dávat drobné dárky posádce na výraz uznání. Indické zákony nicméně zakazují vojenskému personálu přijímat peněžní dary, takže 100 000 rupií skončilo ve státní kase. Kapitán letadla totiž o daru bezprostředně informoval velitelství letectva. To uvedlo, že vzhledem k citlivosti případu nemohly být peníze vráceny čínskému ministrovi obrany, a proto bylo rozhodnuto o jejich uložení do státní pokladny.

Liangova návštěva v Indii byla první cestou čínského ministra obrany do sousední jaderné velmoci po osmi letech. Obě země následně oznámily, že po čtyřleté přestávce obnoví společná vojenská cvičení.