Na lyžaře z Kremlu jsou jeho gorily krátké

Moskva – Kremelská ochranka už přestává zřejmě stačit eskapádám svého šéfa. Hledá proto nyní instruktory sjezdového lyžování, aby její agenti mohli doprovázet Vladimira Putina při jeho horských výpravách. Prezident je dobrý lyžař, jeho bodyguardi ale zaostávají. Patnáct z nich se má zapojit do intenzivního 150hodinového kurzu, za nějž je Kreml ochoten zaplatit půl milionu rublů (300 000 korun).

V oficiální zprávě se píše, že jde o „výcvik agentů Federální služby ochrany (FSO) k doprovodu hlavy státu během sjezdového lyžování“. Výběrové řízení se koná v souvislosti se zimními olympijskými hrami v Soči, které Rusko připravuje na rok 2014. Putin do Soči často zajíždí - dnes tu například hostí srbského prezidenta Tomislava Nikoliće. Většinou se ale věnuje spíš inspekci olympijských projektů, které změnily atraktivní region v jedno velké staveniště.

Putin se v minulosti představil jako automobilový závodník, karatista, hokejista, biatlonista, potápěč, žokej nebo vůdce hejna ohrožených jeřábů. Nedávná vlna protestních demonstrací, která doprovázela jeho prezidentské znovuzvolení, ovšem jeho popularitě uškodila.

Vydáno pod