Paparazzi se činí: Nejdřív načapali Harryho, teď dostali Kate

Londýn - Britská královská rodina podá žalobu na francouzský bulvární magazín Closer. Ten dnes zveřejnil fotky 30leté vévodkyně Kate bez podprsenky. Časopis otiskl čtyři strany fotek Kate a jejího manžela prince Williama a královská rodina je rozezlena zcela neomluvitelným narušením soukromí.

Kate, která patří k nejsledovanějším celebritám britské královské rodiny, se na fotkách během dovolené s Williamem opaluje bez podprsenky u bazénu v oblasti Luberonu na jihu Francie. Snímky jsou pořízené teleobjektivem, když královský pár byl na zámku Chateau d'Autet královnina synovce, vikomta Davida Linleyho, v Provence. Podle BBC byly snímky nabídnuty i britským listům, které je ale odmítly.

„Představitelé dvora uznali, že jde o autentické snímky, a tvrdí, že královský pár je rozezlen,“ uvedla BBC. „Domnívají se, že byly překročeny přijatelné meze. Nemohou uvěřit tomu, že by někdo takové snímky pořídil a zveřejnil,“ citovala dále britská stanice představitele královské rodiny. Podle nich královský pár „již nemohl jít na izolovanější místo“.

Princova kancelář v oficiálním prohlášení odsoudila to, že soukromí vévody a vévodkyně z Cambridge bylo narušeno „groteskním a zcela neomluvitelným způsobem“. Podle ní to připomíná nejhorší excesy tisku za života Williamovy matky, princezny Diany. Tyto komentáře jsou mnohem ostřejší než první reakce, kdy William a Kate uvedli, že jsou „smutní a zklamaní“. Rozhodli se časopis zažalovat kvůli neoprávněnému zásahu do soukromí. Zatím není jasné, jaké odškodné královský pár požaduje. Veřejnost by se to měla dovědět v pondělí večer při zkráceném soudním řízení v Nanterre nedaleko Paříže.

Podle šéfredaktorky časopisu Laurence Pieauové není na snímcích nic šokujícího. „Ukazují mladou ženu, jak se opaluje nahoře bez, stejně jako to dělají miliony žen na plážích,“ řekla. „Terasa vily vikomta Linleyho je viditelná ze silnice,“ prohlásila s tím, že snímky pořídil profesionální fotograf, s nímž už časopis dřív pracoval. Neuvedla, kolik za fotografie magazín zaplatil. „Regionální deník La Provence zveřejnil 7. září snímek Kate a Williama, jak se opalují na stejné terase (…) a nikoho to nešokovalo,“ dodala Pieauová.

William, který je po svém otci Charlesovi druhým v pořadí na trůn, a Kate jsou nyní na cestě po Dálném východě. Královský pár se o celé věci dozvěděl dnes ráno a viděl i obálku, jak ji Closer zveřejnil na své webové stránce. Publikace snímků následují poté, co byl princ Harry vyfotografován nedávno nahý na večírku v Las Vegas. Podle šéfredaktora Closer se nyní Harry bude cítit v tomto směru „méně osamělý“. Harryho snímky, které zveřejnil americký bulvární portál TMZ, otiskl v Británii jen bulvární deník The Sun.

Bývalý šéfredaktor zrušeného listu News of the World Neil Wallis řekl BBC, že snímky Kate určitě žádné britské noviny neotisknou, protože to nemá žádné ospravedlnění. Otištění fotografií prince Harryho bylo podle něj legitimní, protože prý vyvolávají otázky o bezpečnostních opatřeních kolem prince i o jeho úsudku. Časopisu Closer se ale zveřejnění fotografií vyplatí i v případě prohraného soudu. Pokuty pro tisk jsou ve Francii poměrně mírné - nejvýše v desetitisících eur.

Mnozí Britové se zlobí, protože jim kauza připomíná ztrátu oblíbené princezny Diany. Williamova matka zahynula před patnácti lety v Paříži na útěku před hordou fotografů. „Princové William and Harry ztratili svou matku ve Francii, v době, kdy se tisk zcela vymkl kontrole. A tenhle případ vyvolává mnohé bolestné vzpomínky,“ prohlásil konzervativní poslanec Michael Ellis.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)