Svatebčané museli přesedlat na pivo a víno

Praha - Částečná prohibice vyhlášená v celé zemi minulý pátek mění plány i novomanželům. Místo tradičního připíjení tvrdým alkoholem teď na svatbách poteče proudem víno a pivo. Záleží ale také na tom, zda se oslava odehrává v soukromí, nebo v restauraci. Provozovatelé pohostinských zařízení se dušují, že u nich svatebčané tvrdý alkohol nedostanou - a nedovolí jim ani konzumaci, když si přinesou alkohol z vlastních zdrojů.

27letá Radka byla v pátek na svatbě své kamarádky v jižních Čechách. Zákaz prodeje lihovin obsahující dvacet a více procent alkoholu vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v sedm hodin večer. To už bylo svatební veselí v plném proudu. O zákazu svatebčané nevěděli, televizi nesledovali. „Překvapila mě rychlá reakce majitele restaurace, který bezprostředně po vyhlášení prohibice všem oznámil, že tvrdý alkohol již nikomu nenaleje,“ popisuje Radka. Jak se to majitel dozvěděl, netuší, nejspíš zafungovala policie. Zákaz prý bez problémů dodrželi, možná i proto, že svatba byla v poledne a navečer již byla většina účastníků společensky unavená.

Zkušenost se svatbou v době prohibice má i 32letý Lukáš. Ten byl na svatbě v sobotu v Plzni. Svatebčané měli zde situaci trochu jednodušší, protože se oslava konala v soukromí. Organizátoři sice plánovali na oslavu přinést i tvrdý alkohol, který měli již dříve nakoupený, kvůli prohibici se ale rozhodli destiláty vynechat. Místo toho zdvojnásobili počet láhví italského vína. Ani na této svatbě neměl nikdo s nedostatkem tvrdého alkoholu problémy. „Víno bylo naprosto dostačující, stejně jsme se všichni opili,“ směje se Lukáš.

Provozovatelé restaurací tvrdí, že tvrdý alkohol nikomu nalévat nebudou. Mají strach z postihu. „Teď budeme mít svatbu a bude se pít víno, martini, sekt a sladká ochucená vodka a je to vyřešeno. Nikdo si to na triko nevezme, když se tady někomu něco stane, tak si nepůjdu sednout (do vězení),“ uvedl provozní Hostince Na Vrablovci v Ludgeřovicích na Opavsku Petr Tománek. Dodal, že pokud svatebčané budou popíjet potají mimo prostory podniku, je to jejich věc. „Pokud to ale servírky uvidí uvnitř, tak se ten člověk nejprve upozorní, a když neposlechne, prostě půjde ven,“ doplnil Tománek. 

Jedovatý metylalkohol má v Česku na svědomí už 22 lidských životů. Desítky otrávených lidí zůstávají v nemocnicích, řada z nich bude mít trvalé následky. Policie už v souvislosti s otravami obvinila víc jak dvacet lidí.