Čeští zahrádkáři utrácí čím dál víc - až 10 miliard ročně

Praha – V Česku roste počet lidí, kteří propadli fenoménu zahradničení. Podle odhadů hobby marketů a zahradnictví mají alespoň truhlík za oknem už téměř 4 miliony lidí, což je asi o půl milionu více než loni. Za svého koníčka přitom utratili za rok 7 až 10 miliard korun – nejvíce obyvatelé Prahy a středních Čech.

Postavit skleník a vypěstovat vlastní zeleninu – takový sen má čím dál větší počet Čechů. Chtějí si dopřát plodiny, které nejsou z dovozu a nedozrávají dlouhé dny a týdny ve skladech či v kamionech. „V posledních 5 až 10 letech se Češi opět vracejí na zahrady a investují do nich,“ říká David Jirušek, mluvčí společnosti Mountfield.

Fenomén zahradničení ovládl Čechy v 60. letech, kdy začaly ve velkém vznikat celé zahrádkářské kolonie. Nejmasivnější rozvoj ale nastal až po roce 1970.

V Česku je nyní více než 2,5 milionu zahrad u chat a chalup. Zahrádkářských kolonií jsou asi tři tisíce. Jen v Praze je takových kolonií přes 150. A zatímco v posledních letech mizely z mapy, teď s nimi řada městských částí počítá i do budoucna. Podle šéfredaktora časopisu Zahrádkář Jana Stanzela na nich lidé tráví třeba i dovolenou.

Češi letos kupovali hlavně sekačky a pily. V kurzu jsou i mini zahrádky – třeba v truhlíku na balkoně. „Zaznamenali jsme určitě nárůst v sortimentu, jako jsou osiva, hnojiva nebo zahradní substráty,“ sdělil Aleš Pacel, zástupce prodejny společnosti Bauhaus v Čestlicích.