Krachy cestovek pokračují, tentokrát Plzeňská CK World Travel

Praha – Po letošní prázdninové vlně krachů českých cestovních kanceláří vyhlásila úpadek další. Tentokrát se jedná o plzeňskou CK World Travel. V současnosti má kancelář v zahraničí podle tuzemské pobočky slovenské Union pojišťovny, u které je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku, několik stovek klientů, a to především v Řecku a v Turecku. CK World Travel je osmou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala.

„Informace budeme postupně upřesňovat na základě informací od majitele cestovní kanceláře,“ řekla mluvčí Union pojišťovny Judita Smatanová. Pojišťovna podle ní nyní již zajišťuje spolu s přepravní společností návrat klientů zpět do ČR. Zároveň Union pojišťovna vyzvala všechny klienty, kteří si u CK World Travel zakoupili zájezd, na který ještě neodjeli, aby písemně vznesli u Union pojišťovny nárok na odškodnění. Na uplatnění svých nároků mají klienti zkrachovalé cestovky podle zákona 6 měsíců.  

Pokud by klienti zkrachovalé cestovky narazili v zahraničí na problémy, mají se podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže obrátit na pojišťovnu, v krajním případě jim pomůže také konzulát. Bránit by se však měli jakýmkoliv žádostem o placení poskytnutých služeb ze strany hotelů či dopravců. „Rozhodně bych nedoporučoval lidem, aby cokoliv platili, protože refundace takových peněz je mnohem složitější,“ poznamenal Papež.

Pro nahlášení pojistné události se klienti mohou obracet na pojišťovnu na telefonním čísle +420 844 111 211, v případě volání ze zahraničí na telefonním čísle +421 220 811 811.

CK World Travel je osmou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala. Letos se do problémů dostaly již CK Asteri tour, CK Redgreentours, CK Filip, CK Globaltour, CK BG Travel, CK DOLCE VITA a CK Pradok. 

Rozhovor s Janem Papežem (zdroj: ČT24)