U Wizz Air zaplatíte i za palubní zavazadlo, 10 eur

Praha - Maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air jako první zpoplatní také přepravu zavazadel, která si s sebou berou cestující na palubu. Za kufr překračující stanovené rozměry cestující zaplatí od 24. října deset eur (250 korun), jak informoval server iDNES. Bez poplatku bude zavazadlo, které se musí vejít pod sedadlo a nebude se dávat do zavazadlových prostorů nad sedačkami.

Dopravce zdůvodňuje opatření tím, že se urychlí nástup cestujících do letadla. Jako kompenzaci aerolinky slíbily plošné snížení cen letenek o pět eur. Wizz Air je jedinou evropskou nízkonákladovou společností, která zavádí zpoplatnění palubních zavazadel. 

Wizz Air se ke zpoplatnění odhodlal na základě výsledků ze zkušebního provozu na lince mezi Katovicemi a Londýnem. Ten podle šéfa aerolinek Jósefa Váradi vedl ke snížení přepravy větších zavazadel na palubě letadla o pětinu. Zároveň prý aerolinkám pomáhá dodržovat přesnost letů.

Cestování
Zdroj: ČT24/ISIFA/ Rex Features

V současnosti Wizz Air létá z 15 základen v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, na Ukrajině, v České republice, Srbsku a Litvě. Po Evropě společnost zajišťuje na 200 linek a aměstnává 1 500 lidí. Loni dopravce přepravil přes 11 milionů cestujících, z toho 680 000 lidí v Česku.

1. Malé kabinové zavazadlo:
Jestliže má vaše kabinové zavazadlo rozměr 42x32x25 cm nebo je menší, můžete si je vzít na palubu bez poplatku. Musí se vlézt pod sedadlo před vámi. Povolená hmotnost je 10 kilogramů.

2. Velké kabinové zavazadlo:
Jestliže je vaše kabinové zavazadlo větší než rozměry malého kabinového zavazadla, ale nepřekročí 56x45x25 cm, můžete si je vzít na palubu za nově zavedený poplatek 10 eur. Musí se vlézt do horní skříňky. Povolená hmotnost je 10 kilogramů.

Zdroj: Wizz Air