Americká legenda, zapalovače Zippo, slaví osmdesáté výročí

Bradford – Neznámější obchodní značkou mezi zapalovači je jednoznačně Zippo. Připaloval si s ním i Indiana Jones nebo američtí vojáci ve Vietnamu. Stále na něj platí celoživotní záruka. Nesfoukne ho ani vítr a po celém světě se ho vyrobilo už pět milionů kusů. Tyto legendární americké zapalovače Zippo právě slaví osmdesát let.

Psal se rok 1932, když v americkém Bradfordu ve státě Pensylvánie vzniká firma Zippo Manufactoring Company a krátce poté přichází na svět první zapalovač. Jeho princip je maximálně jednoduchý a maximálně triviální, to umožnilo ke každému zapalovači dát doživotní záruku, konstautje Jan Kadláček z ATC Distribution. Ba co víc, ani při odhození zapáleného zapalovače na zem jeho plamen neuhasne díky patentované ochraně knotu.

  • Zapalovače Zippo zdroj: ČT24
  • Zapalovače Zippo zdroj: ČT24

Za druhé světové války celou produkci firmy spolkla armáda a vojáci zapalovače dokonce fasovali. Ještě větší popularitu pak získaly během války ve Vietnamu. Smutným příběhem však je fakt, že byly kolikrát používány na zapalování vesnic, právě díky patentovanému knotu.

Zapalovače Zippo jsou populární dodnes. Díky své jednoduchosti se objevují v různých sériích a provedeních, což z nich činí častý cíl sběratelů. Od roku 1958 má pak každý zapalovač zespodu vyražené dva symboly - udávají rok a měsíc výroby. I tyto údaje jsou důležité pro sběratele. Jeho cena roste postupem času. Podle stáří zapalovače nebo podle toho, kolik jich bylo v té limitované edici vyrobeno, popisuje majitel hned několika vzácných zapalovačů Petr Dítě. 

Zapalovače jsou natolik populární, že se objevují se v hollywoodských filmech a jejich fanoušci se na internetu dokonce předvádějí v tom, jak je umí ovládat.

Základní cena nejjednodušších typů se v Česku pohybuje v řádku několika set korun, avšak cena některých dalších typů může růst až do statisíců korun. Jednou budou možná vzácné i ty, které firma vyrobila teď ke svému výročí.

Vydáno pod