Dýchat žaludkem? Protinožci zvládnou leccos…

Canberra – Anatomii rakovinou postižených kuřáků má australská vláda v malíčku: minimálně má v zásobě dost ohavných snímků nemocných, aby jimi „vyzdobila“ krabičky cigaret. S anatomií zdravého člověka je ale tamní vláda drobet na štíru: Plakát znázorňující ženské tělo, který úřady rozdaly do zdravotnických center a mezi osvětové pracovníky po celé zemi, byl totiž plný elementárních chyb.

Zdravotnická kampaň australské vlády zaměřená na původní obyvatelstvo Austrálie tak skončila naprostým fiaskem. Kupříkladu žaludek byl na obrázku označen jako plíce, tenké střevo jako žaludek a slinivka břišní byla zakreslena uvnitř žaludku. Australské ministerstvo zdravotnictví vyjádřilo politování nad nepovedeným plakátem a jeho výtisky zase stáhlo. Na „nepřípustné“ chyby jako první upozornil opoziční poslanec Andrew Laming, který je původním povoláním lékař.

„Jícen je napojen na plíci. Močovody, zdá se, vybíhají z tenkého střeva, a nikoli z ledvin, močový měchýř je usazen nad dělohou. Ignorace detailů na tomto plakátu je urážkou původních obyvatel, kteří byli cílovou skupinou pro tento materiál,“ podotkl Laming.

Plakát byl vytištěn v počtu zhruba 2 000 kusů a měl přispět ke zlepšení zdravotních výsledků původních obyvatel Austrálie, kteří mají podstatně kratší průměrnou délku života a podstatně vyšší novorozeneckou úmrtnost než zbytek australské populace.

„Vytištěný a distribuovaný plakát obsahoval některé chyby, které se vloudily do obrázků během přípravy k tisku a které byly při kontrole bohužel opomenuty,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení.