Vystřelí si Rusové z Putina?

Moskva – Známé jméno prodává. To si uvědomují i v Rusku, kde si zatím neznámá firma podala k patentovému úřadu žádost o vyhrazení obchodní značky Putinberg pro střelné zbraně, trhaviny, střelivo a munici. Zatím ale není jisté, zda zbraně pod tímto názvem půjdou na trh. Patentový úřad například nedávno odmítl zaregistrovat značku Putincar, i když byla rozepsána do tří slov Put In Car.

Putinovo jméno už posloužilo k popularizaci vodky (Putinka patří k nejpopulárnějším na trhu, prý s výjimkou regionů se silnou podporou komunistů), zahradního hnojiva, masových závitků, krmení pro psy, nástěnného kalendáře či dokonce večírku Putin Party. Ani jednou však nebyla prezidentská kancelář požádána o souhlas s využitím jména šéfa státu. Přinejhorším se ale patentoví právníci mohou odvolat na ruský výraz „putina“ pro období výlovů.

Experti o případném větším úspěchu zbraní Putinberg spíše pochybují. V Rusku by prý mohly uspět v kategorii suvenýrů a darů, ale v cizině asi jen u sběratelů, sotva však u profesionálních uživatelů. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se od celé věci distancoval. „Ruština je jazyk bohatý a pružný. Je zcela očividné, že se tu dají najít mezery pro registraci obchodních značek, které jsou zjevně založeny na podobě se známými jmény. Využití jména Vladimira Putina při popularizaci sportu, zdravého způsobu života a dalších dobrých cílů povzbuzujeme a považujeme za pozitivní. Ale k využití v čistě komerčních záležitostech se stavíme negativně,“ řekl mluvčí.