Slovensko patří mezi 10 nejlepších destinací pro rok 2013

Londýn – Podle turistického průvodce Lonely Planet patří Slovensko mezi 10 nejlepších destinací pro příští rok. Jde totiž o „kompaktní zemi“, kde si turisté mohou užít horskou túru, ale i prohlídku lidové architektury. Zmíněny byly vesnice Vlkolínec nebo Čičmany. Expertům se zamlouvá i Bratislava, procházející rychlým vývojem. První místo obsadila Srí Lanka. Česká republika v žebříčku není zmíněna.

Žebříček dali dohromady experti na cestovní ruch, autoři průvodců a některé vybrané veličiny cestovatelské komunity. Evropa je v desítce zastoupena čtyřikrát. Kromě pátého Slovenska bude prý příští rok za návštěvu stát Černá Hora s rušnými plážemi, rozeklanými štíty a rozšiřující se sítí turistických cest a cyklostezek. Umístila se hned za Slovenskem.

Doporučení dostal i Island, na ostrově si ale připlatíte

Sedmý Island, jehož měnu před několika lety srazila na kolena bankovní krize, je prý pro turisty dál výhodný, ceny na ostrově s jedinečnou scenérií ale pomalu rostou. Osmé místo patří Turecku. Autoři žebříčku kromě vynikajících služeb místních autodopravců upozorňují mimo jiné na nedávno odkrytý komplex Göbekli Tepe, který je jednou z nejstarších známých lidských staveb na světě.   

Kromě deseti nejlepších míst dal Lonely Planet dohromady také seznam deseti nejzajímavějších měst a deseti regionů. Turistům doporučuje kulturně různorodé a liberální San Francisco na západě USA nebo Amsterodam, který příští rok čekají oslavy celé řady výročí: 400 let oslaví kruhový systém vodních kanálů, 160 let uplyne od narození Vincenta van Gogha a po deseti letech renovací se otevře slavné Rijksmuseum.  

Korsika jako nejzajímavější region 

Žebříčku deseti nejzajímavějších regionů vévodí francouzský ostrov Korsika, kde se příští rok vůbec poprvé pojedou první etapy jubilejního stého ročníku cyklistického závodu Tour de France. Velkou proměnou podle průvodce prošla na druhém místě zařazená Negevská poušť v Izraeli, ve které je nyní možné najít ekologické vesnice, lázně nebo vinice.

Na třetím místě skončila dosud odlehlá nepálská oblast Mustang. Na sedmé místo pak průvodce umístil rakouské Korutany. Desítku uzavírá údajně nejnavštěvovanější kout jižní Itálie Kampánie.