Prezidentský komiks už Gauckovo sídlo tolik nehyzdí

Berlín – Portréty německých hlav státu se na zámku Bellevue neohřály ani měsíc. Desítka pláten o rozměrech 76 krát 57 centimetrů se prezidentovi Joachimu Gauckovi nelíbila a zajedno s ním byli i návštěvníci sídla, kteří obrazy překřtili na „prezidentský komiks“.

Obrazy berlínského malíře Volkera Henzeho byly slavnostně odhaleny 8. září a visely v zámecké galerii nedaleko hlavního vchodu do prezidentského sídla. Gauck nechal v polovině října obrazy přemístit do méně reprezentativního prostoru a jeho úřad to zdůvodnil tím, že portréty vyvolávaly příliš negativních reakcí a byly označovány za ohavné a moc barevné. Podle deníku Bild si na portrét svého muže dokonce stěžovala vdova po prezidentu Johannesi Rauovi Christina.

Plátna si u Henzeho za 110 tisíc eur (2,75 milionu Kč) objednal Gauckův předchůdce Christian Wulff. „Ty obrazy vyvolávaly spoustu debat a objevovala se stále znovu kritika,“ potvrdila Gauckova mluvčí odstranění portrétů. Nově budou viset v jednom z předsálů k pracovně prezidenta, kam se však návštěvníci většinou nedostanou. „Ty obrazy jsem maloval pro galerii, a ne pro nějaký průchod,“ ohradil se Henze. Ačkoli Gauckova rozhodnutí lituje, nic proti němu dělat nehodlá.