Záchranou Malediv se mají stát umělé plovoucí ostrovy

Male - Maledivy dál hledají způsoby, jak zachránit svůj turistický průmysl před stoupající hladinou světových moří. Ta totiž stoupá a maledivské atoly neleží výš než dva metry nad mořem. Ve spolupráci s nizozemskou firmou nyní republika investuje do projektu umělých plovoucích ostrovů. První z nich už vznikají.

Umělé ostrovy jsou stabilní

Pro 320 tisíc obyvatel Malediv je tyrkysová voda požehnáním turistického ráje, ale také trvalou hrozbou. Nizozemští architekti proto postaví řadu luxusních domů na plovoucích ostrovech. „Stoupají a klesají s vlnami a stoupající hladinou moře, ale nádhera je, že jsou tak stabilní, že žádné vlny necítíte,“ Prohlásil architekt Koen Olthuis.

Hřiště na Maledivách
Zdroj: ČT24

Na vodě bude fungovat i kongresové centrum s hřištěm

Umělý ostrov ukotví k mělce položenému dnu kabely - podobně, jako se to dělá u těžebních plošin. Ve fázi vývoje jsou rovněž celé privátní ostrovy a plovoucí kongresové centrum s golfovým hřištěm. Stavitelé zdůrazňují, že nedosažitelně drahou turistickou infrastrukturou prokopávají cestu k pomoci jakékoliv ohrožené komunitě.

Koen Olthuis, nizozemský architekt:

„Technologie, které inovujeme a navrhujeme, jdou použít i v dalších částech světa, třeba v Bangladéši nebo tam, kde jsou slumy na vodě. Děláme to tak, aby bohatí platili za inovaci pro chudé.“

Nizozemci mají s krocením moře historické zkušenosti. Plovoucí městskou obytnou čtvrť chce stejná společnost do několika let postavit i v holandských vodách, pokud se maledivské hotely osvědčí.

Maledivy hledají způsoby, jak se zachránit (zdroj: ČT24)