Nejlepším výletním místem v Česku je zámek Lednice

Lednice - Vítězem hlasování o nejlepší české výletní místo se letos stal zámek Lednice na Břeclavsku. Na druhé a třetí příčce skončila stezka v korunách stromů s toboganem u Lipna a Pohádková kovárna v Selibově. Soutěž Ceny Kudy z nudy 2012 pořádala agentura CzechTourism. Hlasovalo na 20 tisíc lidí. Vítězové získají nadstandardní publicitu a prezentaci na akcích CzechTourismu. Loni vyhrálo skalní město u Adršpachu.

Absolutním vítězem soutěže se s téměř dvěma tisíci hlasy stal zámek Lednice s krajinářským parkem v Lednicko-valtickém areálu, který je zařazen na Seznamu světového dědictví UNESCO. Zámek zvítězil i v kategorii tradiční cíl.

Lednice letos uspěla dvakrát, vítězem kategorie Nejlepší vinařství se totiž s tisícovkou hlasů stala společnost Chateau Lednice.

V kategorii novinka sezony získala za 1 623 hlasů vítězství lipenská stezka v korunách stromů a jako nejlepší podnikatelský počin byla hodnocena selibovská Pohádková kovárna, pro niž hlasovalo 1 608 lidí.

Ceny byly předány ve středu na slavnostním večeru 2. ročníku Fóra cestovního ruchu v Pardubicích.

Soutěž se konala už počtvrté

Hlasovalo se v kategoriích tradiční cíl, novinka sezony, podnikatelský počin a letos poprvé mohli lidé posílat hlasy také nejlepšímu vinařství. První kolo bylo neveřejné, do druhého odborníci z oblasti cestovního ruchu vybrali 227 turistických nabídek, z nichž mohla veřejnost od 20. června do 30. září 2012 zvolit tu nejlepší, uvedl Klicpera.

Centrála CzechTourism se od roku 1993 stará o propagaci Česka jako vhodné dovolenkové destinace ve významných zdrojových zemích a od roku 2004 i v České republice. Zaměřuje se zejména na oblasti lázeňské, kongresové a golfové turistiky a oblast aktivní dovolené. Provozuje internetový portál Kudy z nudy, který poskytuje informace o zajímavých výletních místech. Vedle češtiny a angličtiny má stránky i v polštině, němčině a slovenštině.

Celkové pořadí soutěže Kudy z nudy 2012:  

1. Zámek Lednice

2. Stezka v korunách stromů s toboganem u Lipna

3. Pohádková kovárna v Selibově

4. Sloupsko-šošůvské jeskyně

5. Český Krumlov Card

6. Hrad Bezděz

7. Naučná stezka Jetřichovické skály v Českém Švýcarsku

8. Areál Dolních Vítkovic - ostravské Hradčany

9. Dinopark Liberec

10. Chateau Lednice - Valtické podzemí

Zdroj: CzechTourism