Dubaj hostí veletrh drahých kamenů

Dubaj - Ve Spojených arabských emirátech se koná čtyřdenní veletrh drahých šperků a největších vzácných kamenů na světě. V Dubaji je nabízí k prodeji přes dvě stovky vystavovatelů z celkem dvaceti zemí. Samotní prodejci si zde své zákazníky, zejména z Ruska a Číny, značně předcházejí.

Jedním z lákadel veletrhu je 214karátový smaragdový náhrdelník. Jeho cena je v přepočtu téměř 20 milionů korun. Přesto však na své kupce dlouho nečekal. Prodaný byl ihned po prvním výstavním dnu. O něco levnější náhrdelník s modrým diamantem a náušnice ze vzácného drahokamu z Tanzanie se prodávají za necelých 10 milionů korun.

Ani na menším šperku ale kupci neušetří, ba naopak. Žlutý 50karátový diamantový prsten je k prodeji v přepočtu za skoro 95 milionů korun. Podle prodejce si ale tento prsten světlo světa příliš neužije, jelikož bude zřejmě ihned po koupi uložen do trezoru. Pravděpodobně někde v Číně nebo Rusku.

Cestovné i ubytování na účet organizátorů

Právě čínský a ruský trh je pro prodejce nejnadějnější. „Zákazníci z obou zemí kupují hodně šperků. A taky velké, mají je jako investici,“ tvrdí ředitel prodeje firmy Nour Ghazzaoui Ahmad Kurdi.

Ruským zákazníkům dokonce vystavovatelé zaplatili i samotný let, luxusní hotely i další VIP služby. Očekávají totiž velké tržby, což značí i větší počet návštěvníků veletrhu než loňský rok. Prodeje by podle nich ke konci roku měly výrazně růst.

Přehlídka luxusu v Dubaji (zdroj: ČT24)
Vydáno pod