Orciéres Merlette: Alpský ráj pro děti i milovníky adrenalinu

Sjezdovky jen pár metrů od hotelu, svahy zalité sluncem a spousta jednoduchých sjezdovek vhodných pro rodiče s dětmi – to všechno nabízí francouzské lyžařské středisko Orciéres Merlette. Kromě lyžování si ve středisku přijdou na své také milovníci adrenalinových zážitků i krásných výhledů na úbočí zasněžených Alp.

Orciéres Merlette se pyšní stokilometrovou nabídkou sjezdovek. Z 52 sjezdovek celá polovina cílí na začínající lyžaře, a tak je středisko ideální hlavně pro rodiče s dětmi. Po většinu dne je možné v Orciéres najít sjezdovku, do které se zrovna opírá sluníčko, což ocení především ti rodiče, kteří se obávají toho, aby jim jejich ratolesti na svahu neprochladly. Sníh na nižších sjezdovkách nacházejících se zhruba ve výšce 1850 metrů nad mořem sice tu a tam i v lednu taje, avšak lyžařské tratě se v Orciéres táhnou až do výšky 2750 metrů nad mořem. Sjezdovku, na které ani odpolední slunce nevykouzlí ze sněhu břečku, tu díky tomu bez problémů najdete i v březnu.

Pobytu s dětmi nahrává i široká paleta dalšího vyžití, které středisko nabízí návštěvníkům mimo lyžování. Najdete zde například velký sportovní palác s tobogánem, kaskádami, vířivkami a saunou. Lyžování můžete proložit také výletem se psím spřežením, které vám ochotně půjčí ve stanici Roche Rousse, kam se pohodlně dostane kabinkovou lanovkou. Pro děti bude určitě vzrušující noc strávená v igloo a tatínci zase dost možná ocení jeden z nejdelších tyroliennů v Evropě.

A co že to vlastně tyrolienne je? Jde o téměř dvoukilometrové lano natažené mezi dvěma horskými úbočími. Na jednom z nich vás upnou do speciálního postroje a pak pošlou neuvěřitelnou rychlostí přes celé údolí vstříc druhému vrcholu. Tyrolienne v Oricére Merlette dosahuje rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Odvážlivci, kteří se ho rozhodnou vyzkoušet, se řítí přes ledovcové údolí s napřaženýma ruka a jen tím, co si zrovna oblékli na sebe. Od svěžího alpského vzduchu je nedělí žádné sklo ani zábradlí, úžasný výhled na úbočí kdysi zvrásněná ledovcem nic nekalí.


Dole ve městě kýčovitou romantiku nečekejte

I mimo zběsilou jízdu na tyroliennu si můžete v Orciéres Merlette vychutnat spoustu krásných výhledů na zasněžené vrcholky a strmé a skalnaté štíty hor vytvořené před miliony let alpinským vrásněním. Příroda v okolí střediska je vskutku nedotčená a fascinující – Orciéres totiž leží na jižní hranici národního parku Les Ecrins, který se chlubí ledovcovými poli i desítkami jezer.

Jak už to ale ve Francii bývá, dole ve městě návštěvník nemůže očekávat kýčovitou romantiku tak obvyklou například v Rakousku. I v Orciéres Merlette musí počítat s tím, že ho přivítají hotely panelovém stylu, i když faktem je, že v posledních letech se i Orciéres Merlette díky pečlivé přestavbě do značné míry vymanilo ze vzhledu tolik poplatného době jeho vzniku v 60. letech 20. století.

Ovšem přežijete-li pohled na nějaký ten panelák, výměnou dostanete sjezdovky naservírované takřka pod nos. A protože architekti rozprostřeli hotely po poměrně prudkém svahu, pomohli uživatelskému komfortu technikou. Z níže položených hotelů se dostanete ke sjezdovkám po eskalátorech, což se sice může zdát nelyžařské, nicméně je to pohodlnější než táhnout lyže do strmého kopce. Nepříliš lichotivý vzhled navíc středisko, jak už to tak ve Francii bývá, kompenzuje příznivými cenami. Pobyt s osmidenním skipasem a dopravou se dá pořídit už od necelých 8 tisíc korun na osobu.

Plán lyžařského střediska Orciéres Merlette
Zdroj: ČT24/www.orcieres.com
Vydáno pod