Novomanželé po saúdskoarabsku: Jemu je 90, jí 15

Rijád – Tvrdá kritika se snesla na jedno saúdskoarabské manželství – jak ze strany ochránců lidských práv, tak uživatelů sociálních sítí. Nelíbí se jim totiž značný věkový rozdíl novomanželů: jemu je 90, jí 15. Ochránci lidských práv se kvůli podobně krajním případům snaží už delší dobu prosadit do zákona definici sňatku a také stanovit 18 let jako minimální věkovou hranici pro vstup do manželství.

Saúdskoarabské právo nestanovuje minimální věk pro uzavření manželství. Počítá se sice s tím, že žena bude s vdavkami souhlasit, ale někteří oddávající na tom netrvají.

Manžel se ale necítí ničím vinen. V rozhovoru prohlásil, že svatba byla naprosto legální a že věnem zaplatil 65 000 rijálů (341 000 korun). Na dotaz týkající se první noci řekl, že dívka se zamkla v pokoji a že pojal podezření, že se stal obětí spiknutí, které proti němu připravila manželka se svou matkou. Pohrozil, že rodinu ženy zažaluje a v případě, že se dívky nedomůže, bude požadovat zpět peníze.

Zástupkyně národní společnosti pro lidská práva Suhajla Zajn Abádínová vyzvala úřady, aby dívce pomohly. Upozornila, že také v islámu musí být manželství uzavíráno se souhlasem obou stran, což, soudě z dívčina rozhodnutí uzamknout se v pokoji, nebylo splněno. Vinu podle ní mají také rodiče, jestliže dali souhlas ke sňatku za muže, který je ve věku dívčina pradědečka.

Psycholog Džamál Tuajkí řekl, že v takto krajních případech hrozí, že děvče bude vystaveno násilí a že bez pomoci zvenčí může skončit sebevraždou. Na Twitteru se hovoří o zločinu obchodování s lidmi, o prodávání dětí, jako by to byly věci, a také o potřebě zákona na ochranu dětí.