Nácvik na zemětřesení: 60 zřízenců honilo muže v kostýmu zebry

Tokio – Scéna mohla působit trochu legračně, ale šlo o vážnou věc. Zaměstnanci tokijské zoo honili se sítěmi a uspávacími střelami muže navlečeného do kostýmu zebry. Nešlo o recesi, ale o vážnou věc: Nacvičoval se odchyt zvířat prchajících ze zoo v případě zemětřesení.

Nácviku se zúčastnilo 60 zaměstnanců zoologické zahrady Tama. Výchozí situace předpokládala, že se v důsledku otřesů, které jsou v Japonsku časté, zřítí kamenná zeď kolem zoologické zahrady Tama. Strážci během simulace dostali za úkol dopadnout prchající zvíře a dostat je zpět. Při manipulaci se sítí byl jeden z nich zraněn.

Josuke Tanaka sice do zoologické zahrady nastoupil jako ošetřovatel, teď si ale musí nějakou dobu hrát na splašené zvíře a kolegové se ho v areálu znovu a znovu snaží zpacifikovat. „Převlek si vždycky bere nový zaměstnanec. A to jsem aktuálně já, a tak je to teď moje práce,“ vysvětluje muž v zebřím kostýmu. 

Celé cvičení trvá zhruba hodinu, během které musejí ošetřovatelé cvičnou zebru odchytit pomocí sítí a naoko uspat injekcí. „Pokud by se stalo něco závažného, pak si musíme poradit s opravdovým zvířetem. Takhle budou zaměstnanci aspoň vědět, jak situaci řešit,“ říká ředitel zoo Naoki Tabata. 

Součástí výcviku je také evakuace veřejnosti, která má velký ohlas. Lidé s sebou přivádějí i děti. Instrukce dostávají ze všudypřítomných amplionů i od samotného personálu. 

Podobný trénink organizuje vedení zoo už přes třicet let. Ne vždy se ale trénovalo se zebrou, předcházely jí kostýmy kozy i lva. Skutečný útěk zvířete v zoo ještě nezažili, připraveni jsou na něj ale prakticky pořád. Japonsko leží v seismické oblasti a zemětřesení může ohrady se zvířaty kdykoliv poškodit.

V zoo nacvičovali odchyt zebry (zdroj: ČT24)