Mr. Bean Rides Again: Atkinson rekordně vyždímal pojišťovnu

Londýn – Britský komik Rowan Atkinson, známý především jako představitel Mr. Beana, se může pochlubit kuriózním rekordem: za jeho autohavárii z roku 2011 zaplatila nejmenovaná pojišťovna 910 tisíc liber (27 milionů korun), což je podle britských listů největší částka vyplacená v Británii v rámci havarijního pojištění. Je to dokonce třikrát víc, než činila dosavadní rekordní suma vyplacená jinou pojišťovnou před třemi lety.

Atkinson narazil se svým sportovním vozem McLaren F1 v srpnu 2011 u Haddonu v hrabství Cambridgeshire do stromu. Herec měl lehce zraněné rameno, auto utrpělo větší škody: poškozena byla především zadní část McLarenu, který má šestilitrový motor a může dosáhnout rychlosti až 380 kilometrů v hodině. Vůz byl odtažen do firemních dílen ve Wokingu, kde se mu mechanici věnovali skoro rok. Pojišťovna prý zvažovala, zda má zaplatit opravy, nebo koupit nový vůz, ale nakonec dospěla k závěru, že oprava bude lacinější. Atkinson nicméně doplatí na havárii zvýšením pojistného: podle expertů by teď mohl platit až 60 000 liber (1,8 milionu korun) ročně.

Atkinson, který je známý láskou k rychlým vozům, koupil McLaren F1 v roce 1997 za 640 000 liber. Nicméně McLaren těchto aut od roku 1992 vyrobil jen 64 kusů a cena Atkinsonova vozu mezitím podstatně stoupla. Loni se stejný model v dobrém stavu prodal za 3,5 milionu liber (104 miliony korun).

Atkinsonovo jmění se odhaduje na 100 milionů liber, tedy asi tři miliardy korun. Kromě sbírky sportovních vozů se může pochlubit i tím, že je spoluvlastníkem týmu formule 1 Vodafone Mclaren Mercedes.