Lyžování ve 3000 metrech bez front? Zkuste italské Pejo

Val di Pejo (Itálie) - Uvažujete o lyžařské dovolené a nevíte, kam se vydat? Měl bych pro vás jeden tip – zkuste oblast Val di Sole. Nachází se zde hned několik lyžařských středisek s kvalitním zázemím čítajícím moderní kabinové i sedačkové lanovky a svahy, které v Česku jen těžko najdete. Pokud budete ranní ptáčata, bude na vás na sjezdovkách čekat vždy „manšestr“. Navíc jak už z názvu oblasti vypovídá, o azzuro zde není nouze. Chci vás seznámit se střediskem Pejo, jehož perfektní svahy, moderní vleky a rodinné zázemí při návštěvě určitě oceníte i vy!

Pejo je nevelké lyžařské středisko v oblasti Val di Sole. Je historicky nejstarším v této oblasti. To se však rozhodně nedá říct o vybavení. Největším lákadlem je nová kabinová lanovka z roku 2010, která pojme až 100 lyžařů a vyveze vás do 3 000 metrů, odkud se spustíte po dlouhé červené sjezdovce zpět do údolí. Od horní stanice k úpatí kopce naměříte úctyhodných osm kilometrů.

Středisko nabízí 16 kilometrů sjezdových tratí. Většinu z nich tvoří svahy střední obtížnosti, je zde však i pěkný svah pro děti, snowpark a v neposlední řadě i černá sjezdovka. Pojďme se na vleky a sjezdovky podívat trochu podrobněji:

Dvojsedačková lanovka a snowpark jsou situovány ve spodní části areálu, který má nadmořskou výšku 1 400 metrů. Svah je zde mírný, každodenně upravovaný. Na své si zde přijdou začátečníci, rodiny s dětmi a zájemci o adrenalin na skocích. Délka sjezdovky je přibližně 800 metrů.

Pokud se od spodní části střediska necháte vyvézt kabinovou lanovkou (pro 6 osob), máte na výběr hned několik tratí. Můžete nastoupit na novou kabinu a nechat se vyvézt do 3 000 metrů, odkud vás pak čeká perfektní sjezd. Je to sjezdovka, na které není nuda. Nejsou zde hluchá místa, svah si udržuje po celé délce slušný sklon. Díky vyšší nadmořské výšce je struktura sněhu diametrálně odlišná od toho, který najdeme ve spodní části střediska. Svah je ideální pro středně pokročilé i ostřílené lyžaře. Pokud se rozhodnete pro čtyřsedačky, máte na výběr ze dvou, které nabízí téměř totožné svahy. Ty jsou spíše oddychové. Poslední možností je pak sjezd červenou sjezdovkou zpět do údolí. Sjezdovka je užší s řadou zákrutů. Není však nijak zrádná, a proto se na ni nemusí bát ani méně zkušený lyžař.

  • Mapa střediska zdroj: ski.it http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440187.jpg
  • Středisko Pejo autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440171.jpg
  • Středisko Pejo autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440159.jpg
  • Středisko Pejo autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440155.jpg

Druhy skipasů - je z čeho vybrat

  • Skipas pouze pro středisko Pejo.
  • Permanentka na Pejo + jeden či dva dny v Marillevě-Folgaridě a Madonně di Campliglio.
  • Skipas SuperSkirama, který umožňuje lyžovat na sjezdovkách v širokém okolí, včetně například Passa Tonale.

Ceník skipasů naleznete ZDE

Důležité informace o středisku naleznete ZDE

  • Středisko Pejo autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440157.jpg
  • Středisko Pejo autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4402/440160.jpg


Pejo je střediskem, které není masové. Je malé, má určitě své kouzlo. Díky nové kabinové lanovce se z něj stalo útočiště pro mnohem širší spektrum lyžařů. Personál u vleků je příjemný. Stres a tlačenice je něco, co k tomuto lyžařskému zákoutí rozhodně nepatří. V kombinaci se skipasem do Marillevy či Madony di Campiglio, je to dobrá volba pro ty, kteří chtějí vyzkoušet víc středisek najednou. Pejo přece jen není tak velké, a proto může být změna příjemným zpestřením. Zvlášť, když jsou ostatní střediska vzdálena 20 minut cesty. Skibusy jezdí zdarma. Za negativum střediska bych označil právě jeho velikost. Přece jen sjezdovek není mnoho a jezdit celý týden na stejných svazích je pro mnohé nuda.

Co se týče zázemí, tak na sjezdovce je bar, self service restaurace s venkovním posezením a samozřejmě lyžařská škola a záchranná služba. V roce 2012 byly zrekonstruovány i lázně, které jsou v Peju hojně navštěvované. Možnosti ubytování jsou dostatečné a za slušné peníze. Vzdálenost z Prahy je zhruba 780 kilometrů, cesta trvá přibližně 8,5 hodiny.

Vydáno pod