Křesla prezidentů: třpytivě honosná i nenápadně vkusná

Praha – Doba okázalých trůnů sice v Česku skončila před mnoha desítkami let s pádem monarchie, přesto si mnohé pozdější hlavy státu daly na vzhledu a pohodlnosti svých křesel záležet. Z historie prezidentského nábytku na Pražském hradě jsou známy zlaté i střízlivě jednoduché kusy. Jak by mohlo vypadat pracovní prostředí podle vkusu nového prezidenta? I když Miloš Zeman dříve zmínil, že výměna nábytku na Hradě nebude jeho prioritou, přesto vznikají návrhy, jak by mohly nové křeslo a stůl vypadat.

Jednoduché, vkusné, z kvalitního materiálu – takové bylo křeslo prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Přesně zapadalo do stylu Masarykovy knihovny a důvod je prostý. Autorem jeho návrhu byl proslulý slovinský architekt Josip Plečnik, kterému Masaryk svěřil přeměnu celého hradního areálu.

  • Křeslo T. G. Masaryka zdroj: ČT24
  • Detail křesla Václava Havla podle návrhu Bořka Šípka zdroj: ČT24

Zatímco první hlava československého státu měla ráda střízlivý design, poslední komunistický prezident Gustáv Husák dával přednost zdobnému stylu. Zakládal si na masivním, monumentálně působícím nábytku. „Bezesporu to bylo velmi pohodlné, ale ta křesla byla tak těžká, že se domnívám, že tam snad musel být nějaký sluha, který ho na tom křesle ke stolu přisunul,“ komentoval historik architektury Zdeněk Lukeš.

  • Návrh pro prezidentský pracovní nábytek zdroj: ČT24
  • Návrh pro prezidentský pracovní nábytek zdroj: ČT24

„Vytvořil jsem stůl, ve kterém není možné nic schovat, stůl, který není bariérou mezi tím prezidentem a tím, kdo přijde do té jeho pracovny,“ popsal student Aleš Valášek svůj návrh – dlouhou průhlednou desku s jednoduchou konstrukcí. Jiný návrh připomíná vodní vír. „Značí to, že se prezident velmi rychle dostane do víru politiky,“ řekla autorka Zuzana Ragánová.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)