Cestovatelské hity na berlínském veletrhu: internet a Severní Korea

Berlín – Téměř celý svět uvnitř jedné haly mohli o víkendu navštívit Berlíňané. O pozornost turistů se na největším světovém cestovatelském veletrhu ucházelo 187 zemí, zájem mezi nimi přitom vzbudily destinace jako Severní Korea nebo Írán, a to přesto, že jde o nejnebezpečnější země na světě. Dalším trendem mezi cestujícími Němci pak byl letos odklon od klasických zájezdů cestovních kanceláří a naopak rostoucí obliba internetových aplikací, které pomáhají šetřit peníze i najít netradiční zážitky.

Přestože Němce sesadili z pomyslného trůnu nejpilnějších turistů světa Číňané a Američané, cestovat rozhodně nepřestali. „V minulém roce opět vydali za zahraniční cesty víc peněz, celkem 64 miliard eur,“ uvedla mluvčí Německého turistického svazu Sibyllw Zeuchová. K pultům cestovních kanceláří ale Němci míří stále méně.

Naopak cestování přes internet zažívá v Německu obrovský boom. Třetina zájezdů v Německu se prodá přes internet a i na veletrhu stánků se speciálními cestovatelskými aplikacemi oproti loňsku přibylo hned dvakrát. „Je běžné, že si přes smartphone vyměníte na víkend svůj byt v Londýně s někým v Riu de Janeiru,“ popsal možnosti internetových aplikací ředitel veletrhu Christian Göke.

Cestovatelské hity na berlínském veletrhu: internet a Severní Korea (zdroj: ČT24)

Na dovolenou do Severní Koreje?

Intenzivně lákají na turistické radovánky také země, známé spíš jako místa vražedných konfliktů. Třeba Barma nebo Severní Korea, vyhladovělá země s desítkami koncentračních táborů. Zatímco vůdce Severní Koreje hrozí světu jaderným úderem, jeho úředníci lákají turisty na něco jako politické safari. „Pro turisty je největší lákadlo náš odlišný politický systém,“ řekl Jong Bom Ri ze Severokorejské turistické agentury.