Sever Itálie je pro Čechy nejen bližší, ale i levnější

Praha - Itálie představuje pro Čechy třetí nejoblíbenější destinaci, kterou volí pro svou letní dovolenou. Letos tam z tuzemska zamíří přes půl milionu lidí. Rozhodování mezi severem a jihem ale může kromě menší vzdálenosti napomoci také skutečnost, že čím jižněji turisté zavítají, tím více zaplatí za ubytování.

Synonymem levné masové turistiky se z počátku 90. let stalo Bibione, Caorle, Lignano. Čeština ale bude na severoitalských plážích znít i letos v létě. Právě sever Itálie zažívá mezi Čechy renesanci, jelikož tamní letoviska prošla značnou rekonstrukcí. Navíc jsou pro Čechy blízko. Nevýhodu ovšem představují přeplněné pláže.

Na severu ale turista ušetří na ubytování. Podle prezidenta Asociace českých cestovních kanceláří Romana Škrabánka nabízí severní přímořské oblasti také levnější typy ubytování, což jsou obvykle apartmány, bungalovy, stany nebo i levnější hotely. Čím víc na jih člověk zamíří, tím více pak za ubytování zaplatí.

Střed a jih Itálie láká především turisty, kteří míří nejen za koupáním, ale i za památkami nebo gastronomickými zážitky. U českých turistů stále na celé čáře vyhrávají pizza a těstoviny. Přibývá ale i těch, kteří okusí například i mořského ježka. Každý druhý Čech jezdí do Itálie bez cestovky.

Reportáž Markéty Bartošové (zdroj: ČT24)