Šumava letos potěší vodáky. Turisti zas mohou projít územím tetřevů

Klatovy - V šumavském národním parku začne dnes platit nový návštěvní řád. Změní například pravidla pro splouvání Teplé Vltavy. A také zpřístupní tradiční hraniční přechod s Německem Modrý Sloup poblíž Březníku u Modravy na Klatovsku. „Poslední řád platil jen rok, to byla velmi nepříjemná situace, která udržovala návštěvníky, obce, podnikatele i správu parku v nejistotě. Myslím, že je to pro všechny po deseti letech provizorií velká úleva,“ řekl ředitel národního parku Šumava Jiří Mánek.

Dnes se po téměř sedmdesáti letech otevře přechod Modrý sloup, který byl uzavřen kvůli ochraně vzácného tetřeva hlušce. O zpřístupnění přechodu se přitom bojovalo celých 22 let existence parku. „Reflektuje to přání nejen návštěvníků Šumavy, ale i správy NP Šumava a NP bavorský les,“ uvedl Mánek. Kvůli ochraně tetřeva bude ale přechod otevřen jen od 15. července do konce listopadu, po zbytek roku se sem turisté nepodívají, stejně jako se po cestě neprojedou cyklisté.

Modrý sloup je historický přechod, který na Šumavě vybudoval už Karel IV. a Češi i Bavoři ho hojně využívali. Po válce ho ale zavřeli komunisté a pak kvůli tetřevům i ochranáři. Cesta na Modrý sloup se znovu otevřela až v roce 2009, ale jen na zkušební dobu dvou let. Turisté ale nemohli jít původní trasou Luzenským údolím, ale delší cestou přes horu Špičník.

Tetřev hlušec
Zdroj: ČT24

Bude-li dost vody, sjede horní tok Vltavy víc vodáků

17 kilometrů dlouhý úsek mezi Soumarským mostem a Pěknou považují vodáci za nejromantičtější na Šumavě. K regulaci počtu vodáků park v minulosti přistoupil kvůli ochraně vzácných druhů rostlin a živočichů. Vodáků díky tomu výrazně ubylo.

Všichni zájemci o zdolání Teplé Vltavy se musí zaregistrovat. Pokud tak učiní dopředu na stránkách šumavského parku, zaplatí 300 korun za loď. Poplatek bez předchozí registrace stojí přímo na místě 500 korun.

Podle nového návštěvního řádu lze úsek splouvat od května do října vždy od 08:00 do 20:00, a to pouze na kánoích a kajacích. Vodáci se nadále musejí předem registrovat. Povolený počet lodí se odvíjí od části roku a výšky hladiny na vodočetné lati u Soumarského mostu. Za příznivých podmínek může projet maximálně 180 plavidel denně. Naopak pokud bude sucho, dostane se lodí na Vltavu méně. „V případě, že bude letos málo vody, je možné, že se bude splouvat ještě méně než loni,“ řekl Mánek. Větší skupiny budou pro splouvání Vltavy muset mít průvodce.

Rozhovor s Jiřím Mánkem (zdroj: ČT24)