Na seznam UNESCO se zřejmě dostane japonská hora Fudži

Tokio - Symbol Japonska, posvátná hora Fudži bude s největší pravděpodobností zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. K registraci ji navrhla Mezinárodní rada pro památky a sídla (ICOMOS), která je hlavním poradním orgánem organizace UNESCO v záležitostech ochrany kulturního dědictví. Formální potvrzení se očekává na červnové konferenci UNESCO v Kambodži. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Téměř symetrická, sněhem pokrytá aktivní sopka Fudži, nacházející se jihozápadně od Tokia, je se svými 3 776 metry nadmořské výšky nejvyšší horou Japonska. Vulkán, jenž naposledy vybuchl před 300 lety, se stal námětem množství japonských historických uměleckých děl, včetně tradičních dřevotisků.

Horu Fudži, obklopenou jezery, národními parky, chrámy a svatyněmi, uctívali jako posvátnou již původní obyvatelé Japonska - národ Ainu. Posvátná je také pro vyznavače šintoismu a buddhisty. Do roku 1868 byl přístup na vrchol hory povolen jen mužům. 

  • Sopka Fudži je v bezprostřední blízkosti Tokia autor: EPA/Kimimasa Mayama, zdroj: ISIFA
  • Hora Fudži zdroj: Wikipedia

Podle japonské národní turistické organizace vystoupí na horu Fudži každoročně na 300 tisíc lidí, kteří tak následují příkladu náboženských poutníků z minulých staletí. Většina z nich velikán zdolá v krátké letní lezecké sezoně. Japonsko má v současné době 16 zápisů na seznamu světového dědictví UNESCO, 12 je kulturních památek a čtyři jsou přírodní památky.

Vydáno pod