Universal Studios: „Matějská pouť“ světové úrovně

Při návštěvě Los Angeles se podivujete mnohému. Na každém kroku překonáváte ve své hlavě hranice známého, uvěřitelného, posouváte svou zkušenost a prožitky k novým výškám. Když už si myslíte, že jste narazili na nejzazší hranice svého chápání, přijde absolutní šok: Universal Studios Hollywood - jak zní celý název jedné z nejznámějších atrakcí v Los Angeles.

Obrovský tematický park Universal Studios nenadchne jenom fanoušky filmu, ale všechny ty, kdo se chtějí bavit, bát se, něco se dozvědět a něco si vyzkoušet. Na své si tak přijdou vyznavači adrenalinu, milovníci dobrodružství nebo ctitelé velkých filmových příběhů. Universal Studios se otevřou zkrátka každému.

Několik praktických rad

Dostat se do Universal Studios je poměrně snadné i pro cizince. Přímo v areálu parku se totiž nachází stanice červené linky metra Universal City. A protože tato linka prochází centrem města, nepotřebujete k dopravě do parku auto.

Park Universal Studios má otevřeno denně do 23 hodin a dospělý za vstup zaplatí 80 dolarů. Uvnitř parku se již další vstupné neplatí a všechny atrakce jsou pro návštěvníky zdarma. Výlet do parku ale raději nenechávejte až na pozdní odpoledne - abyste si prohlídli a vychutnali celý areál, budete v něm muset strávit nejméně jeden celý den. 

Bezprostředně po příchodu je vhodné absolvovat okružní jízdu vláčkem (cca 45 minut), který vás proveze celým areálem. Již při této jízdě zažijete setkání s obrovským žralokem ve stylu filmu Čelisti, přežijete zemětřesení v metru, uniknete náhlé přílivové vlně, projedete místy velké letecké katastrofy nebo přežijete útok psychopata z filmu Psycho. S vláčkem rovněž zavítáte do typické newyorské ulice, poznáte pařížský bulvár či londýnskou City. Nechybí ani čtvrť, kde vznikal oblíbený seriál Zoufalé manželky. 

Zážitky pro silné povahy 

Universal Studios nabízejí celou řadu atrakcí, jež jsou převážně, jak jinak, stylizovány do podoby těch nejznámějších filmů a seriálů, které spatřily světlo světa. K vrcholným zážitků patří například 3D King Kong režiséra Petera Jacksona. Pro návštěvníky začíná tato atrakce celkem nenápadně. Projíždíte džunglí a vnímáte různé zvuky, pohyby, šelesty, dupání, skřeky apod. Kolem vás se objevují prehistorická zvířata, která vám však nevěnují příliš pozornosti. Pak se ozve ohlušující řev, zvířata se dají na útěk a vy cítíte, že se něco blíží. Když se konečně King Kong objeví (je to největší 3D projekce na světě o rozměrech 57 x12 metrů), je ve vás jen malá dušička a strachem se choulíte na sedačce. A v okamžiku, kdy začne virtuálně „třást“ celým vláčkem, máte pocit, že se blíží vaše poslední hodina. Tak dokonalá iluze to je.

Do stejné kategorie těžko popsatelných zážitků patří i Jurský park. Zde si jen tak plujete po uměle vytvořené řece, když vás znenadání vyleká patnáctimetrový tyranosaurus rex. Závěrečný šok umocněný pádem do vodopádu je skutečně velmi silný. Výborné jsou i atrakce Mummy Ride, Waterland, Simpsons Ride, Transformers Ride či House of Horrors. Vybírat je skutečně z čeho. Záleží proto jen na míře vašeho odhodlání, odvaze a ochotě zažít něco výjimečného, co překračuje běžnou lidskou zkušenost. 

Doporučení na závěr

Abyste se vyhnuli zbytečnému čekání na některou z atrakcí, sledujte informace o čekacích dobách na velkých digitálních tabulích, které jsou rozmístěny po celém areálu. Ušetříte tak čas a více toho stihnete. Pro nákup nezbytných dárečků, suvenýrů či upomínkových předmětů je lepší využít nedaleký Hollywood. Je zde srovnatelná nabídka, ale za příznivější ceny. 

A finálové doporučení pro všechny, které můj popis parku Universal Studios zaujal: Je lepší jej jednou vidět než o něm stokrát číst!