Vězeň zmizel jako doktor Faust - dírou ve stropě

Moskva – Kuriózní útěk z vězení se podařil 32letému moskevskému vězni Olegu Topalovovi. Slovy mluvčího vězeňské správy „opustil celu dírou ve stropě“, zdolal střechu a následně i zeď káznice Matrosskaja tišina. Od té doby jako by se po něm slehla zem.

Pořádnému průšvihu se zřejmě nevyhnou ani dozorci, kteří si nevšimli, že Topalov si únikový otvor ve stropě vytvořil nejspíš vlastní lžící jako jediným dostupným nástrojem. Vyšetřovatelé nyní vyslýchají sedm spoluvězňů ze společné cely v naději, že o uprchlíkovi něco prozradí. Do vazby se rodák ze Soči Topalov dostal už předloni kvůli obvinění ze spáchání dvou vražd a nelegálního obchodu se zbraněmi. Dosud však odsouzen nebyl.

Z věznice Matrosskaja tišina, postavené rok po válce, se v posledních letech podařilo utéci jen třem dalším vězňům. Místo neblaze proslulo i dosud neobjasněným úmrtím právníka zahraničního investičního fondu Sergeje Magnitského, který ale byl do tamní vězeňské nemocnice převezen z moskevské věznice Butyrka až krátce před smrtí.