Ženy zmeškaly let kvůli chybě ČSA, společnost platit nechce

Praha - Kolem odpovědnosti leteckých dopravců za způsobené problémy panují rozpory. Kvůli chybné informaci od Českých aerolinií například nestihla trojice cestovatelek let do Florencie. ČSA ale odmítly ženám nahradit vzniklou škodu s tím, že let provozovala jiná společnost a ČSA byly jen marketingovým partnerem.

V den odletu dostala Věra Štoková z kontaktního centra ČSA informaci, že místo v 18:20 letadlo poletí asi o dvě hodiny později. „Písemně nám potvrdili, že se odlet našeho letadla posouvá,“ konstatovala žena. 

Ženy na letišti čekalo nepříjemné překvapení

Na Letiště Václava Havla tak trojice kamarádek přijela kolem sedmé hodiny večer. Jak se ovšem ukázalo, bylo již pozdě. „Byly jsme v šoku, protože jsme na tabuli, kde jsou odlety letadel, náš let vůbec neviděly. Šly jsme proto na informace, kde nám sdělili, že letadlo odletělo v původním termínu,“ řekla Štoková. 

image_466009
Zdroj: ČT24

V den původně plánovaného příjezdu tak ženy musely zrušit hotel. Narychlo sehnané ubytování v novém termínu bylo přitom dražší. Storno poplatek a rozdíl v ceně dělaly celkem 268 eur (zhruba 7 tisíc korun). Žádost o náhradu těchto nákladů ale České aerolinie odmítly.

„Let OK 5716 / F7 621 je let operovaný společností Darwin Airlines SA, jejímž jsou České aerolinie pouze marketingovým partnerem. Pro uplatnění práv Vás a Vašich spolucestujících vyplývajících ze změn času odletu zmíněné linky se, prosím, obraťte na společnost Darwin Airlines,“ zní citát z dopisu ČSA.

Podle mluvčího Českých aerolinií Daniela Šibíka společnost celý případ předala operujícímu dopravci. Advokátka Irena Jonášová ale tvrdí, že by v tomto případě měly škodu cestujícím nahradit přímo ČSA. „Měly uzavřený smluvní vztah s Českými aeroliniemi. Pochybením Českých aerolinií došlo ke vzniku škody na straně cestujících a domnívám se, že této škody se mohou domáhat vůči Českým aeroliniím,“ podotkla advokátka. 

Celá záležitost může skončit u soudu

Právě o to se trojice florentských cestovatelek také ještě jednou pokusí. Osloví i aerolinky, na které je odkázali z ČSA. Pokud nikde neuspějí, nevylučují, že se obrátí i na soud.

ČSA sdělily špatný čas odletu, zaplatit náhradu odmítají (zdroj: ČT24)