Džíny – původně montérky pro zlatokopy změnily svět

Washington – Začínaly jako montérky pro zlatokopy na západě USA, ve 20. století už ale vévodily módě. Řeč je o džínách, které se postupně staly symbolem svobody, mládí, nezávislosti a odvážného ducha. Patent na pracovní kalhoty, jejichž kapsy byly zpevněné kovovými nýty, obdrželi americký obchodník Levi Strauss a jeho partner Jacob Davis. Datum 20. května 1873 se považuje za den zrození džín.

Průkopníkem a otcem džín je přistěhovalec z Bavorska Löb Strauss, který si po příchodu do USA ve svých 18 letech změnil jméno na Levi. Kvůli zlaté horečce odjel tenkrát do San Franciska, kde si otevřel velkoobchod s textilním zbožím. Prodával v něm zlatokopům potřebné náčiní, látky, stany a plachty na vozy. Zlatokopové si však stěžovali na nepříliš pevné kalhoty, jejichž kapsy se vytrhávaly. V tu dobu přišel jeden z pravidelných Straussových zákazníků, krejčí Jacob Davis, na zajímavý nápad. Zpevnil kapsy nýty, které se do té doby používaly k připevnění řemenu na koňské houně.

Původní materiál, hnědé stanové plátno, ale brzy nevyhovoval. A tak se Strauss rozhodl pro bavlnářský drilich (trojvazný kepr) v barvě janovské modři, který se dovážel z francouzského města Nimes (de Nimes = denim, americký výraz pro džínovinu). Samotný název džíny, anglicky (blue) jeans, pochází z francouzského označení pro barvivo, které se k jejich barvení používalo: bleu de Genes, janovská modř.

V Čechách „rifle“, v Texasu „texasky“

Po firmě Levi's začala džíny vyrábět řada firem a kalhoty z pevné modré látky dostaly nejrůznější střihy. V Čechách se jim říkalo také rifle podle italské značky džínsů prodávaných v 70. letech v Československu v prodejnách Tuzex. Texasky se jim (nejen v češtině, ale například i v katalánštině) říká podle amerického Texasu a tamních kovbojů a například ve španělštině jsou to kovbojské kalhoty.

V roce 1889 založil v Kansasu Američan Harry David Lee další slavnou firmu s džínovým oblečením, která expandovala díky výrobě pracovních kalhot, kombinéz či bund a ve 20. letech přišla s poklopcem na zip. V polovině 40. let se zrodila další slavná značka Wrangler, kterou v začátcích proslavil krejčí polského původu Bernard Lichtenstein, zvaný Rodeo Ben, jenž vylepšoval kalhoty pro kovboje.

James Dean dal džínům nálepku vzpoury mladých, Marilyn Monroe krásu

V padesátých a šedesátých letech 20. století byly symbolem revolty teenagerů a později se staly módním hitem i luxusním zbožím pro všechny generace. V 50. letech 20. století džíny zpopularizoval film Rebel bez příčiny a herec James Dean, který z této části oděvu udělal symbol vzpoury mladých. Proslavila je i fotka Marilyn Monroe z filmu Mustangové a v roce 1965 se údajně poprvé objevily ve slavném newyorském butiku Limbo džíny s opraným efektem.

Marilyn Monroe napodobuje slavnou pin-up pózu herečky Betty Grable
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kromě různých výšivek, barevných odstínů či vykládání kamínky se na některých modelech záměrně vytvářely díry a vedle opraného efektu přišel i efekt potrhaný. Džíny se staly těžko vysvětlitelným fenoménem, který nosí po celém světě nejen kovbojové a farmáři, ale i prezidenti či supermodelky. Firma Levi Strauss & Co. (Levi's) sídlí v americkém San Francisku dodnes.

Džíny už se oblékají 140 let (zdroj: ČT24)
Vydáno pod