Kam v létě? Kouzlo rakouských zimních středisek objevují i Češi

Zell am See - Na Rakousko je nejkrásnější výhled z ledovce Kitzsteinhorn. Alespoň o tom jsou přesvědčeni obyvatelé malebných údolí Salzburska, kteří to mají co by kamenem dohodil do zimního centra Zell am See či na hrad Kaprun. Historie zde dýchá v každé vesnici a lyžařská sezona tu pro mnohé nikdy nekončí. To oceňují nejen místní, ale také Češi, kteří se naučili užívat si letních krás okolí zdejších třítisícovek čím dál častěji.

Na severním okraji Vysokých Taur se rozkládá známé lyžařské středisko Kaprun. Když zde byla v roce 1965 otevřena lanovka na severních svazích ledovce Kitzsteinhornu, stalo se místo prvním ledovcovým střediskem v Rakousku. Krásné výhledy ale v létě vybízejí spíše k letní turistice po hřebenech. A pokud se vám z vysokých nadmořských výšek točí hlava, můžete se přesunout do nížiny, kde na zdejší krajinu dohlíží Kaprunský hrad.

Kaprunský hrad láká na Burgfest

Podle stavebních prvků z románského slohu historici usuzují, že Kaprunský hrad tu stojí od 12. století. První písemná zmínka o něm je z konce 13. století. Ve své novodobé historii je hrad místem kulturního dění. Konají se tu rytířské turnaje, divadelní hry i svatební obřady. A pokud tady budete v létě, nenechte si ujít Burgfest, hradní festival, který je vrcholem sezony.

Ze starobylého hradu je to už jenom pár minut cesty autem do kaprunského Tauern Spa, jednoho z nejmodernějších lázeňských komplexů v Evropě. Jedná se o kombinaci hotelu, lázní a wellnes aktivit. To vše na ploše 48 tisíc čtverečních metrů. Návštěvníci mohou využít dvanáct bazénů, sedmnáct ordinací, určených nejen pro hotelové hosty, ale také pro veřejnost.

Tmavě modré jezero Zeller See je hluboké až 70 metrů

Pár minut cesty autem je to také z Kaprunu do Zell am See. Jezero Zeller See zaujímá plochu necelých pět kilometrů čtverečních a je hluboké až 70 metrů. Voda v jezeře je pitná a lze ji využívat podle libosti k různým sportovním aktivitám v zimě i v létě. Roční doba však nemá vliv na atmosféru ve zdejších barech a hospůdkách, kde vás místní mohou vyzvat k soutěži v zatloukání hřebíků. „V Zell am See je nám blízká útulnost. Máme zde dvaatřicet hospůdek a hřebíky zatlučené do špalků samotnými hosty označují jejich spokojenost se službami,“ vysvětlila Renate Eckerová, ředitelka turistického centra.

  • Okolí Zell am See zdroj: facebook.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471932.jpg
  • Okolí Zell am See - Kaprun zdroj: facebook.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471933.jpg
  • Turistika kolem Kaprunu zdroj: kaprun.at http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471915.jpg
  • Zell am See zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471928.jpg

Kulináři mají mnoho možnosti, kde ochutnat nejrůznější speciality. Místní jsou také náležitě hrdí na nejrůznější osobnosti spojené s historií Zell am See a Kaprunu. „Jsou to císařovna Sisi, císař Franz Josef. V současné době je nejvýznamnější zde žijící osobou dr. Wolfgang Porsche. Je pro nás velkou ctí, že žije právě tady. Máme tu kongresový dům, který nese jeho jméno, ale hlavně designové studio stejného jména, což je pro nás vyznamenáním,“ podotkla Eckerová. Z dílny designového studia pochází také nová kabina lanovky, která návštěvníky vyveze do lyžařského střediska Schmittenhohe, odkud se nabízí další úchvatné výhledy na rakouské Alpy.

Hory (zdroj: ČT24)