Po 86 letech v klášteře našla sestra Teresita štěstí

Madrid – Rekordních 86 let strávila ve španělském klášteře Panny Marie v Buenafuente del Sistal řádová sestra Teresita, která v noci na dnešek zemřela ve 105 letech. Když do kláštera vstupovala, měla podle svých slov jen mlhavou představu o životě, který ji zde čekal. Ale během let strávených za jeho zdmi se naučila najít v tom štěstí.

Sestra Teresita, vlastním jménem Valeria, vstoupila do kláštera ve svých devatenácti letech 16. dubna 1927, shodnou okolností zrovna v den, kdy se narodil emeritní papež Benedikt XVI. V rozhovorech popsala, že stejně jako mnoho jiných dívek v té době neměla v úmyslu stát se jeptiškou, do kláštera ale vstoupila na nátlak rodiny. Vůbec poprvé pak na delší dobu zdi budovy opustila až v roce 2011, kdy se v Madridu setkala právě s Benediktem XVI., který zde navštívil Světové dny mládeže. Jen na pár hodin pak opustila klášter i během španělské občanské války (1936–39), když se v jeho okolí střílelo.

Sestra Teresita se stala známou poté, co před dvěma lety vyšla kniha „Co dělá dívka jako ty na místě, jako je toto?“. Její autor Jesús García v díle popisoval život deseti řádových sester za zdmi kláštera. Teresita připustila, že když do kláštera vstupovala, měla jen mlhavou představu o životě, který ji čekal. Ale během let strávených za jeho zdmi se naučila najít v tom štěstí.

„Kdo by mohl strávit 84 let v klášteře a nebýt přitom šťastný? Samozřejmě že jsem šťastná,“ svěřila se Teresita v knize. „Když můj otec viděl, jaký život vedeme na venkově, a myslel si přitom, že jeptišky nemusejí pracovat, zeptal se mě a mé sestry, jestli se nechceme stát řádovými sestrami…. A já jsem chtěla otci udělat radost…,“ vzpomíná v knize Teresita na svého otce - zemědělského dělníka, který chtěl, aby jeho dcery unikly bídě.

Vydáno pod