Belgie má místním co nabídnout, řada lidí zůstane doma

Brusel - Češi vyrážejí nejčastěji na dovolenou do Chorvatska, na Slovensko nebo do Itálie. Obrázek o tom, jak lidé tráví léto jinde ve světě, si můžete udělat ve víkendovém seriálu. Třeba polovina Belgičanů se kvůli krizi do ciziny nechystá. Jejich země má ale spoustu lákadel.

Na první pohled to vypadá jako na Azurovém pobřeží. Chic jsou tu návštěvníci i jejich čtyřnozí přátelé. Jenže Francie ani Monte Carlo to není - vítejte na belgické promenádě s kasinem a luxusními kavárnami. Na prázdniny sem zajel i Frank Sinatra nebo Marlene Ditrichová. 

Městečko Knokke je zase nazýváno belgickým Monakem, a to nejen kvůli místnímu kasinu, ale hlavně vysoké koncentraci evropské smetánky. Koho tenhle styl nebere, zamíří do sousedního De Haanu. Romantické městečko kdysi hostilo i Alberta Einsteina. Letos Belgičané rekordně šetří, přesto se tu nezájmu nebojí. „Cestování je jedna z věcí, kterou všichni potřebují a nikde to není lepší než u moře,“ míní šéfka turistiky v De Haanu Kristin De Jaegherová.

Belgie
Zdroj: ČT24

Za dovolenou letos Belgičané hodlají utratit průměrně 65 tisíc korun. Nejvíc lidí zamíří do Francie a Španělska, jejich vlastní pobřeží je ale láká dál. 

Vlivem internetu se ovšem jejich zvyky mění - a vidí to i v přístavním Ostende, kde má svůj letní byt i belgický král. „Za posledních 10 let se mentalita rezervací zcela změnila. Dřív si třeba koupili celý měsíc v červenci nebo srpnu na belgickém pobřeží, teď je to jinak,“ uvedla mluvčí marketingu města Ostende Isabelle D'Hondtová.

Ceny bytů přitom neklesají, i přes krizi jsou pořád dražší. „Může to jít od 10 milionů až po 25 milionů korun za byt s výhledem na moře,“ prohlásila D'Hondtová.

Na dračku jdou prodeje i pronájmy letních vil, které mnozí Belgičané mají za druhé domovy. Jediné, co se nemění, jsou letní radovánky. Dovádění v dunách, promenády, plavání a opalování - takové prázdniny znají celé generace.

Reportáž Bohumila Vostala o dovolené v Belgii (zdroj: ČT24)