Dubaj se pyšní nejekologičtější budovou světa

Dubaj - Hlavní město stejnojmenného emirátu Dubaj se může pyšnit dalším světovým prvenstvím. Po nejvyšší budově planety Burdž Chalífa se teď může pochlubit i „nejzelenější“ stavbou. Dům dostal v prestižní americké hitparádě ekologických budov 107 z celkových 110 možných bodů. Majitelé chtějí ukázat spořivou alternativu města v zemi, která se v hýření až plýtvání dlouhodobě vyžívá a láká na něj zahraniční turisty.

Střecha oceněného domu je pokryta speciálním reflexním povrchem, jenž odráží teplo a nepouští ho tak do budovy. Kromě toho jsou tam umístěny také solární panely k výrobě elektřiny, další kolektory na ohřev teplé vody a světlovody, které přirozené sluneční světlo rozvádějí po budově. Celkem je v budově na dva tisíce podobných technologií.

Gundeep Singh, ředitel a zakladatel The Change Intitiative:

„Dnes už máme k dispozici prakticky na všechno nějakou technologii šetrnou k životnímu prostředí. Právě to tu chceme ukazovat. Tahle budova je jimi prošpikovaná.“

Tím ale nabídka změny životního stylu nekončí. Nedílnou část budovy tvoří obchod a restaurace, kde se nabízejí potraviny ekologického zemědělství - tedy vyprodukované bez postřiků, genetických zásahů nebo jiných prostředků na podporu růstu. Ekologicky nezávadné pak musí být i všechny čisticí prostředky využívané úklidovou službou.

„To, že máme nejvyšší hodnocení v certifikátu LEED je pro nás skutečnou chloubou a zároveň cílem. Potřebujeme symbol, abychom v naší zemi začali uvažovat trochu víc o udržitelném rozvoji a dopadech našeho jednání na životní prostředí. Tahle budova tím symbolem je,“ dodává Singh.

Dubajský unikát láká návštěvníky i na netradiční uměleckou výzdobu interiérů, které zdobí díla z recyklovaných materiálů - třeba z kovových lžiček nebo starých telefonů. Denně budovu navštíví asi 160 lidí, majitelé však věří, že se počty brzy alespoň ztrojnásobí.

Dubaj má nejzelenější stavbu světa (zdroj: ČT24)