Češi rádi aktivní dovolenou. A pevnost Boyard za humny

Praha – Když volno, tak aktivně strávené. Tímto heslem se v současnosti alespoň podle analýzy Asociace cestovních kanceláří řídí více než třetina Čechů. Při své dovolené i jednodenních výletech vyhledávají netradiční a mnohdy i adrenalinové zážitky, jako jsou třeba lanové parky či sportovní rodinná centra.

Výlet ke zřícenině hradu nebo na zámek už dnes nestačí. Češi chtějí své volno strávit aktivně. A přibývá míst, která jejich přání splní. Můžou vyrazit třeba k Příbrami, kde na ně v nenápadné hale čeká 21 místností s úkoly ve stylu pevnosti Boyard.

„Musí najít dvacet indicií, aby vyluštili kód poslední 21. místnosti. Návštěvnost je v řádu tisíců,“ vysvětluje Jan Daneš, marketingový ředitel firmy TepFaktor, která halu provozuje.

Ještě větší dávku adrenalinu slibuje simulátor volného pádu. Podle šéfinstruktora pražské SkyDive Areny Jana Turka se rychlost větru v tunelu pohybuje od 150 do 270 kilometrů v hodině. Na výlety se však rozhodně nejezdí jen do hal a uzavřených míst. Kousek od Lysé nad Labem je možné v přírodě prožít vojenský dril, u Prahy zase jízdu hummerem.

Kdo jsou návštěvníci? Husákovy děti a jejich děti

Oblíbená místa pro aktivní trávení volného času mají i další regiony – například na Brněnsku patří mezi hlavní tahouny westernové městečko, jehož návštěvníci si mohou vyzkoušet třeba rýžování zlata. Pod Labskou Boudou ve Špindlerově Mlýně se pak mohou zájemci svézt na laně dlouhém 290 metrů. V průběhu jedné sezony toho využije víc než 10 tisíc lidí.

Netradiční zábavu nejvíc vyhledávají dnešní třicátníci a jejich děti. Za adrenalin si nicméně připlatí – tři minuty volného pádu stojí 1 500 korun. A třeba vypůjčení koloběžky vyjde na 250 korun, stejnou částku zaplatí i za první hodinu v příbramské „pevnosti“. Kdo chce ušetřit, může se poohlédnout po výhodnější nabídce na slevových portálech.

Adrenalinové zážitky Čechů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod