Japonská dieta: Zhubni a zaplatíš nižší nájem

Tokio – V Japonsku našli účinný trik, jak se zbavit přebytečných kilogramů. Jednoduše se ubytují ve speciálním domě, ve kterém se jim nájem vypočítá podle toho, kolik váží. A pokud zhubnou, mají levnější pokoj. O ubytování je nebývalý zájem. Kromě hubnoucí motivace totiž majitelé nabízí kosmetické služby, výživového poradce a posilovnu.

Chika Matsubaraová se už dlouho snaží vylepšit si postavu. Hledala proto způsob, jak toho docílit. Pak objevila dům, ve kterém se nájem určuje podle váhy. Přestěhovala se od rodičů a svoje rozhodnutí si nemůže vynachválit. Prý už má dvě kila dole.

„Nikdy předtím jsem nežila sama, takže jsem měla trochu strach. Nájem se mi ale postupně snižuje, stejně jako moje váha. Konečně jsem opustila své rodiče a navíc hubnu společně s ostatními. Zabila jsem tak dvě mouchy jednou ranou,“ pochvaluje si Chika.

V domě bydlí s dalšími dvaceti ženami a všechny mají stejný cíl. Zhubnout a ušetřit. Za každé shozené kilo dostanou slevu na nájemném asi deset dolarů. „Díky tomu, že se nájemné určuje podle váhy, tak jsme si mysleli, že sem přijdou bydlet ti, kteří jsou obézní. Ale ve skutečnosti tady bydlí lidé se skvělým tělem, kteří si chtějí ještě vylepšit figuru,“ říká správkyně domu Mari Kataokaová.

Ale i v „dietním domě“ se najdou nástrahy. Majitelé totiž kromě zdravého jídelníčku připravili i několik nezdravých lákadel, jako jsou chipsy nebo sladké dobroty. „Chceme, aby si tady ženy uvědomily, co je pro ně dobré, jak zůstat ve formě a chceme taky trénovat jejich vůli,“ dodává Kataokaová.

Jak se hubne v Japonsku (zdroj: ČT24)

Nejenom v Japonsku se snaží motivovat lidi k hubnutí. Třeba v Dubaji nabídli hubnoucím gram zlata za každé shozené kilo – podmínkou však je, že do měsíce musí všichni přihlášení shodit nejméně dvě kila.