Erhard Špaček dal české gastronomii šmrnc, jeho hosté psali dějiny

Mnichov - Neobsluhoval sice anglického krále, ale zato třeba německého kancléře Willyho Brandta, americkou herečku Elizabeth Taylorovou nebo českou prvorepublikovou hvězdu Anny Ondrákovou s jejím manželem, boxerským šampionem Maxem Schmellingem. Mnichovskými hospodami, ve kterých český číšník a šéfkuchař Erhard Špaček dlouhá léta pracoval, procházely dějiny. Ne jinak tomu bylo i v restauraci, kterou si později sám založil a v západním Německu ji proslavil moderní českou kuchyní. Špačkovy vzpomínky na slavná léta natočil pro Reportéry ČT David Vondráček.

Jedenasedmdesátiletý Erhard Špaček začínal v 50. letech jako pikolík a kuchař v teplické restauraci. V polovině šedesátých let ale emigroval do západního Německa a začal pracovat v legendární Zlaté Praze - Goldene Stadt. Restaurace vznikla díky kapitálu politického emigranta a prvorepublikového filmového magnáta Miloše Havla, strýce pozdějšího českého prezidenta. V emigraci Havel jako producent neuspěl, začal proto podnikat v gastronomii. Spojil se tehdy s velkým znalcem staročeské kuchyně - Dušanem Hubáčkem.

Oblíbená byla kachna nebo svíčková

Špaček se jako emigrant z komunistického Československa mohl v Bavorsku relativně rychle uchytit i díky tomu, že Goldene Stadt v té době zažívala svou největší slávu. Havel měl navíc coby bývalý producent pořád kontakty i ve filmovém světě. Mezi hosty restaurace tak byli například herečka Elizabeth Taylorová, americký režisér Billy Waidr nebo němečtí politici jako Willy Brandt či Franz Josef Strauss. K oblíbeným jídlům patřila kachna nebo svíčková.

„Když tam začali chodit tito lidé, tak si to mezi sebou rychle řekli a díky tomu byla restaurace během pár měsíců plná a nebylo tam možné sehnat místo,“ poznamenala publicistka a spisovatelka Krystyna Wanatowiczová, podle které restaurace později získala i Michelinskou hvězdičku.

Špačkovými vzpomínkami na druhou polovinu dvacátého století se tak prolínají postřehy gastronomické se vzpomínkami na výrazné osobnosti české kulturní emigrace a vůbec na hosty, kteří se nějak zapsali do dějin. Restauraci navštěvoval například světově proslulý český dirigent Rafael Kubelík. Dvakrát zde byl i Václav Havel, který v 60. letech přijel s divadlem Na Zábradlí. „Na pana Václava Havla si pamatuju, on byl velmi tichý, moc toho nenamluvil. Měl asi taky strach, aby neřekl něco víc nebo míň. Bylo to ještě za komunismu, takže nevěděl, který lidi tam třeba taky chodí, protože tam chodilo spousta lidí, kteří byli spolupracovníky od StB,“ vzpomíná Špaček.

V restauraci Goldene Stadt strávil Špaček 11 let svého života. Pracoval zde až do roku 1975, kdy si v bavorském Mnichově založil vlastní podnik s tradiční českou kuchyní: „Pokusil jsem se ji ale dělat lehčí. Ne tak mastnou, ne tolik mouky a tak dále, prostě jiný směr.“ Restaurace Svatý Václav - St. Wenzel se také stala velmi rychle populární a v osmdesátých letech patřila mezi nejvyhledávanější v západním Německu. V době posvícení byly například specialitou husy, na které se sjížděli lidé z celého okolí. Špaček vzpomíná, že od poloviny října do Vánoc jich prodal jeden a půl tuny.

Přenosilová: Nezapomenutelný je špikovaný zajíc. To snad uměl jenom Špaček

Do Špačkovy restaurace chodila řada českých emigrantů a lidí, kteří pracovali v nedaleké Svobodné Evropě. Patřil k nim například Karel Kryl, novinářka Lída Rakušanová nebo zpěvačka Ivonne Přenosilová. „To byla velice vyhlášená hospoda i mezi bavorskými a mnichovskými občany… Nezapomenutelný je špikovaný zajíc, to jsem nikdy předtím a nikdy poté už nejedla. To snad uměl jenom ten Špaček,“ vzpomíná Přenosilová.

Restaurace velmi dobře prosperovala. V roce 2003 ji ale Špaček musel zavřít, protože majitel dům prodal. V současné době podle něj v Bavorsku žádná podobná česká restaurace není.

Reportéři ČT: Erhard Špaček vzpomíná na slavná léta (zdroj: ČT24)