Španělský Kristus-opičák je turistickým hitem

Borja (Španělsko) - Celé jmění vydělává španělskému městu Borja pokažená freska Ježíše Krista, kterou se loni pokusila diletantsky zrestaurovat důchodkyně Cecilia Giménezová. Podle úřadů už dílo vidělo přes 40 tisíc lidí. Vstupenky, příspěvky na charitu a tržby z prodeje suvenýrů vynesly v přepočtu jeden a čtvrt milionu korun.

Amatérská restaurátorka loni šokovala španělskou kulturní frontu, když malbu Ecce Homo od Elíase Garcíi Martíneze, která byla chloubou kostela nedaleko Zaragozy po více než sto let, „vylepšila“ na postavičku podobnou spíš chlupatému lidoopovi. Stařenka celou záležitost nemyslela zle - obraz totiž nebyl v dobrém stavu, chtěla ho proto jen „opravit“. S nejlepším úmyslem zaplácala jemné tahy Martínezova štětce vrstvami barvy a důstojný portrét spasitele si vysloužil přezdívku Kristus-opičák.

Cecilia Giménezová
Zdroj: ČT24/YouTube

Dvaaosmdesátiletá stařenka teď po roce přiznává, že se na ni po restaurátorském zásahu snesla taková vlna kritiky, že se z toho zhroutila. Nyní už je v pořádku a je prý dokonce hrdá na to, že díky svému zpackanému dílu město Borja ve světě jaksepatří proslavila. V úterý dokonce byla zahájena výstava, která ukazuje 28 stařenčiných obrazů.

Samotná freska nemá nijak vysokou cenu, ale pro místní obyvatele má velkou duchovní hodnotu. Ironií je, že amatérská restaurátorka se loni pustila do díla právě v době, kdy místní úřad pro ochranu památek dostal finanční dar od vnučky malíře, s jehož pomocí se chystal fresku odborně opravit.

Kristus-opičák si získal řadu fanoušků (zdroj: ČT24)