Je libo dovolenou v majáku? Nevšední zážitek čeká v Chorvatsku

Záhřeb - Koho neláká pouhopouhé válení se na pláži pod slunečníkem, ocení originalitu Chorvatů. Ti se rozhodli přestavět řadu strážních majáků na dovolenkové apartmány. A slaví s nápadem značný úspěch. Přeplněné turistické resorty tak mohou vynechat i Češi, kterých do Chorvatska vyrazí každoročně milion. Kdo totiž může doopravdy říci, že strávil úžasnou dovolenou, přestože mu „šplouchalo na maják“?

Výhody hotelu s názvem Porer jsou nesporné: nemusíte se kupříkladu bát, že dostanete pokoj bez výhledu na moře nebo daleko od pláže. Celý ostrůvek, na kterém pětatřicetimetrový maják stojí, totiž obejdete za dvě minuty. Pro milovníky západů slunce při šplouchání vln je to opravdový ráj.

„Chtěli jsme pro dovolenou něco neobvyklého a tohle nás hned zaujalo. Říkali jsme si, že podobnou šanci máte jednou za život. A nelitujeme - je to něco úplně jiného než běžná dovolená. Tady si opravdu odpočinete, úplně se odstřihnete od světa, prostě paráda,“ konstatoval jeden z italských turistů Nicolo Bertocchini.

Maják tu stojí od roku 1833 a stále slouží svému účelu. Už desítky let se ale obejde bez hlídače. Toho využila turistická agentura a obytných prostor se ujala. Teď maják nabízí jako apartmán až pro osm lidí, kteří za noc zaplatí v přepočtu 1 200 korun na osobu.

„V posledních letech jsou majáky jedním z našich největších taháků na Jadranu. Jsou pořád plné. Dokonce jsme museli upravit náš web, aby byl odkaz vidět hned na hlavní stránce - zákazníci si totiž stěžovali, že se jim majáky těžko hledají,“ prohlásila zástupkyně agentury Godriatica Jelica Paničová.

Na dovolenou do majáku (zdroj: ČT24)

Strach ze samoty na místě opadne

Většina turistů ale do nevšedního zážitku přece jen vstupuje s lehkou nervozitou. Agentura totiž klienty přiveze lodí a pak je nechá o samotě až do konce pobytu, než je převeze zpátky. „Měla jsem trochu obavy, když jsem do toho šla, ale pobřeží máte na dohled, což docela uklidňuje, a na druhé straně ty pohledy na moře, zvuky a vzduch, to je něco úžasného,“ podotkla Giulia Casadiová z Ravenny.

  • Chorvatsko má podél pobřeží zhruba tisícovku majáků.
  • Nového využití jako dovolenkové atrakce se už dočkal víc než tucet z nich.
  • K mání je i velký apartmán pro desítky osob, který je celý k pronajmutí v přepočtu za 25 tisíc korun na den.