V Polešovicích se o víkendu utkají ta nejlepší vína

Polešovice - V Polešovicích na Uherskohradišťsku se budou o víkendu vyhlašovat výsledky soutěže TOP Víno Slovácka. Akce se koná šestým rokem. Návštěvníci sobotních Vinařských slavností se dozví jména deseti nejlepších vín loňského roku. Budou také moci ochutnat všech 98 vzorků, které se do soutěže přihlásily.

Vzorky hodnotily tři komise, všichni hodnotitelé museli mít senzorické zkoušky. Přihlásilo se 74 bílých vín a po dvanácti vzorcích červeného a růžového vína. „Zajímavostí byly dvě nové odrůdy, a to Lena, kříženec odrůd Lipovina a Irsai Oliver, a červené víno Agni, což je kříženec André a Irsai Oliver. Jsou to poměrně mladé odrůdy, zapsány do státní odrůdové knihy byly v roce 2001 a vyšlechtěny ve Velkých Pavlovicích,“ podotkla ředitelka uherskohradišťské okresní agrární komory Karla Malinová. 

Do soutěže se mohli přihlásit vinaři ze Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička. Vína musela být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy majících původ na území České republiky. Své vzorky letos zaslalo 22 vinařů a vinařských podniků. Deset nejlépe ohodnocených vín získá certifikát a medaili Top Víno Slovácka 2012, kterou mohou být oceněná vína označena na obalu.

Vyhlášení výsledků bude provázet kulturní program, vystoupí dechové hudby, folklorní soubory i cimbálové muziky. Odpoledne se lidem otevřou sklepy místních vinařů. K ochutnání budou také regionální speciality.

Značkou TOP Víno Slovácka chtějí organizátoři upozornit na kvalitu vín vyrobených na Slovácku a obecně propagovat moravská vína. Nejlepším vínem Slovácka bylo loni vyhlášeno ledové víno Chardonnay z Vinařství Vaďura Polešovice. Hodnotitelé mu přisoudili 89,67 bodu na stobodové stupnici.