Mrakodrap Walkie Talkie rozpaluje Londýn

Londýn - Rozestavěný londýnský mrakodrap, známý jako Walkie Talkie, se měl stát se svou nejvýše položenou zahradou ve městě horkou novinkou. Stošedesátimetrový kolos ale rozpaluje obyvatele Londýna už teď. Sluneční paprsky, které se odrážejí od jeho skleněného povrchu, dokážou například zapálit židle v okolních restauracích nebo dokonce roztavit kapoty aut zaparkovaných na ulici. Developeři plánují budovu otevřít příští rok. Na ulici zatím jako ochranu před paprsky postavili zvláštní lešení.

Pokud na skleněný povrch 37patrového mrakodrapu zasvítí slunce v určitém úhlu, dokáže odraz paprsků zkroutit karoserii luxusního vozu, vznítit povrch sedla obyčejného jízdního kola, židli či koberec. Developeři problémy přiznávají, hlavní vinu ale přikládají slunci. V určitou část dne se totiž od parabolické budovy odráží víc, než by mělo.

Majitel jednoho z poškozených automobilů, který pod budovou zaparkoval, už obvinil vlastníka stavby. Odraz slunečního svitu mu prý už po hodině zdeformoval postranní zrcátko, část karoserie a znak vozu Jaguar.

Chodník chrání stříška

Developeři potíže uznávají. Majiteli zničeného auta proto zaplatili odškodné tisíc liber a zrušili tři parkovací místa v nebezpečné zóně. Chodník a obchody pak zakryli zvláštní kovovou stříškou. Firemní inženýři mezitím začali vymýšlet, jak odrazům prudkých paprsků zabránit.

  • Londýnský mrakodrap Walkie Talkie zdroj: ČT24
  • Odraz slunce v londýnském mrakodrapu Walkie Talkie zdroj: ČT24

„Nejjednodušší by bylo natřít to nějakou barvou, která rozptyluje světlo tak, aby se nedostalo dolů, nebo alespoň vstřebá část této energie. Natřít celou budovu by ale trvalo moc dlouho. Změnit orientaci skleněných tabulí by zase bylo neskutečně drahé,“ míní solární fyzik Simon Foster.

Další možností zůstává alespoň dočasně se nejbližšímu okolí mrakodrapu vyhnout. Problémy totiž nejspíš ustanou až s ubývajícím slunečním svitem, což by mohlo být za dva až tři týdny.

Architekt už se jednou „sekl“ v minulosti

Architekt londýnského mrakodrapu Rafael Viňoly přitom sluneční záření už jednou podcenil - v roce 2009 u luxusního hotelu v Las Vegas. Odražené paprsky tehdy zapálily vlasy hostům u hotelového bazénu. Spravil to až filtr na oknech a vysázené rostliny.