Do Prahy se sjíždějí „kačeři“ z celého světa

Praha - Česko o víkendu hostí jednu z největších událostí tzv. geocachingu - tedy hry na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v dobrodružném hledání malých skrýší za pomoci GPS navigace. V neděli 8. září se v Praze na výstavišti INCHEBA v Holešovicích uskuteční dva roky připravovaná akce s názvem Geocoinfest Europe 2013. Střízlivé odhady hovoří o pěti tisících účastnících. Ve čtvrtek do Prahy přiletěl i jeden ze zakladatelů geocachingu - Bryan Roth. Podle něj patří Česko v geocachingu po boku např. Německa či USA vůbec k nejaktivnějším zemím.

Geocaching připomíná skautské hry, ovšem s využitím nejmodernější techniky. Na rozdíl od počítačových her se většina děje odehrává v realitě. Skryté poklady, zvané cache (česky keše), se hledají za pomoci satelitní navigace a o všem se pak hojně diskutuje na internetu. Prostřednictvím webu spojuje tato zábava tisíce majitelů GPS po celém světě. Ve skutečném terénu se účastníci hry prodírají mlázím, zápasí se živly a chytají klíšťata. Odměna za nalezení se většinou ukrývá uvnitř plastikového kontejneru nebo zavařovací sklenice.

V nich většinou hráči objeví třeba pamětní mince nebo samolepky, poznámkové bloky či tužky. Šťastný nálezce si může nějaký předmět z nádobky vzít a jiný tam zase vložit. Předměty lze navíc opatřit speciálním kódem, díky němuž lze po internetu sledovat jejich putování po celém světě. K některým „keškám“ vede pohodlná cesta, za jinými se šplhá do skal, prodírá houštím nebo jsou přístupné jen z vody. Vítězem se stává každý, kdo svůj poklad najde, vrátí ho zpět na místo a přitom si užije dobrou zábavu.

Česká republika letos přebírá pořadatelské žezlo od zemí jako USA, Německo či Portugalsko, kde se konaly předchozí ročníky Geocoingfestu. Tato událost se zaměřuje na vše, co je s hledáním ukrytých pokladů a outdoorovými aktivitami spojené. Vítáni jsou zkušení sběratelé mincí či zkušení geocacheři, stejně jako začátečníci, kteří této zálibě propadli teprve nedávno.

  • Běžný obsah cache zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1620/161913.jpg
  • Nalezená geocache zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1620/161912.jpg
  • Geocache chvilku před ukrytím zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1620/161911.jpg
  • Geocacher šplhá pro schránku, ukrytou na vrcholu nefunkčního sloupu elektrického vedení. autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1497/149683.jpg

Geocaching se u nás stává fenoménem, v počtu ukrytých schránek je Česko daleko před mnohem většími zeměmi typu Francie či Španělska. První „kešku“ založili v USA 3. května 2000. Byl to plastový barel zakopaný do země. A první česká „keš“ se objevila o rok později. Geocaching patří k relativně dostupným koníčkům. Nejlevnější GPS přístroje stojí kolem dvou tisíc korun.

Historie geocachingu

V roce 2000 byla založena společnost Groundspeak sídlící ve městě Seattle ve státě Washington, která si klade za úkol podporovat geocaching téměř po celém světě. Prezidentem firmy a vůdčí osobností je od samých počátků Jeremy Irish, společníky pak Elias Alvord (provoz serverů) a Bryan Roth (právní a obchodní záležitosti). Maskotem Groundspeaku je kreslený žabák Signal. V Evropě sice Groundspeak svoji pobočku zatím nemá, podle Bryana Rotha by ale zde svého zástupce měli v horizontu jednoho až dvou let. Nejpravděpodobnější je zatím Německo nebo Velká Británie.

„GPS Stash Hunt… Stash #1 is there!“

Tak touto větou vše začalo. Příspěvek s tímto názvem byl publikován 3. května 2000. Celý text příspěvku byl následující:

No, a je to tady, vytvořil jsem první skrýš, můžete ji najít na následujících souřadnicích:
N 45 17.460
W 122 24.800
Uvnitř jsem nechal několik dárků pro příchozí. Hledejte černý plastový barel zakopaný do země. Něco si z něj vemte a něco dejte dovnitř. Zaznamenejte vaši návštěvu do logbooku. A užijte si to!
Skrýš obsahuje: Delorme Topo USA software, videa, knihy, jídlo, peníze a prak!

Dave Ulmer tehdy položil základy geocachingu. Vraťme se ale o pár let zpět. 26. června 1993 vypustilo ministerstvo obrany USA na oběžnou dráhu planety Země poslední z plánovaných čtyřiadvaceti satelitů Navstar a vznikla tak síť známá jako GPS (Global Positioning System). Ze začátku byla do GPS uměle vkládána chyba, tzv. selektivní dostupnost (SD).

SD znamenala, že přesné informace o poloze dostávali pouze oprávnění uživatelé (např. armáda) a civilním uživatelům byl signál zkreslen tak, že přesnost byla přibližně 100 metrů. Tuto strategii nařídil zrušit až v roce 2000 prezident Bill Clinton. Od 2. května se tedy zvýšila přesnost civilních GPS přístrojů řádově na metry. Toho využil i Dave a hned následující den citovaným příspěvkem vybízí čtenáře k lovu.

První „keška“

Z uveřejněného příspěvku je jasné, že základní pravidla hry nazvané GPS Stash Hunt byla publikována hned při prvním vložení obsahu keše: „Něco si vemte a něco dejte dovnitř. Zaznamenejte vaši návštěvu do logbooku.“

První keš a její přesný obsah byl:

  • konzerva fazolí
  • kniha od Rosse Perota
  • kazeťák
  • 2x CD ROM Delorme
  • videokazeta George of the Jungle
  • čtyři dolary
  • Delorme Topo USA Software
  • prak

Z konzervy se posléze stal asi nejznámější tzv. Travel Bug - tedy věc, která se záměrně přesouvá z jednoho keše do jiného. Dle některých byla ona konzerva vůbec nejfotografovanější konzervou fazolí v historii lidstva. V současné době už samozřejmě necestuje a jejím posláním je navštěvovat geoeventy a propagovat geocaching. Konzervu je možné najít pod jménem O.C.B. (Original Can of Beans - původní konzerva fazolí) a její Tracking ID je TBGJAA.

Na místě první keše je dnes plaketa na oslavu této historické události. Keš samotná už není původní, ale na jejím místě je od roku 2003 nová s názvem ORIGINAL STASH TRIBUTE PLAQUE. Její waypoint je GCGV0P, takže i na ni se můžete podívat.

Od malého pokladu až k velkému fenoménu

Dave Ulmer byl tedy prvním ownerem. Prvním catcherem se stal Mike Teague, který nalezl Davův poklad jako první krátce po zveřejnění. Vzal si z keše dolary a vložil cigarety, audiokazetu a pero. Jak již bylo řečeno, ze začátku byla hra nazvána GPS Stash Hunt nicméně 30. května 2000 byl Mattem Stumem navržen nový název geocaching (GC). Název bychom mohli volně přeložit jako ukrývání pokladu do země.

Během prvního měsíce života nové hry dochází k několika dalším důležitým událostem. 8. května oznamuje Mike Teague vytvoření webové stránky, na které shromažďoval informace o zakládaných keších. 15. května vytváří James Coburn mailing list s názvem gpsstash a umožňuje tak členům diskutovat o jejich nové zálibě. Mimochodem, list je stále aktivní, takže si můžete přečíst, jaké to bylo v začátcích.

Studio 6 o geocachingu (zdroj: ČT24)

2. září zaslal Jeremy Irish do gpsstash e-mail oznamující registraci a zprovoznění domény geocaching.com. Jeremy zkopíroval popisy keší z Mikovy stránky (s jeho souhlasem a podporou) a přidal nové funkce pro snadnější vyhledávání. Již 6. září Mike oznamuje, že listing keší bude dále spravován na stránkách geocaching.com.

Česká republika se v rámci geocachingu může pochlubit jedním prvenstvím, jsou zde nejnavštěvovanější keše na světě. „Nejnavštěvovanější z celého světa je keška na Karlově mostě,“ upřesnil Honza Linhart z České asociace Geocachingu s tím, že po celém světě se jich dá najít zhruba 2,2 milionu.